ΔΙΕΘΝΗ

Κι άλλα θύματα στη Συρία - Νέες κυρώσεις εξετάζονται από Αραβικό Σύνδεσμο και Ε.Ε.

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2011, 20:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κι άλλα θύματα στη Συρία - Νέες κυρώσεις εξετάζονται από Αραβικό Σύνδεσμο και Ε.Ε.
Facebook Twitter Whatsapp
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σήμερα από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου που αναμένεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, κάτι το οποίο επίσης εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σήμερα από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου που αναμένεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, κάτι το οποίο επίσης εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Χαγιαλίν, στην επαρχία της Χάμα και δύο άλλοι στη Χομς, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες Τρίτη τουλάχιστον 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, κάλεσε σήμερα τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ASL), που έχει ιδρυθεί από έναν συνταγματάρχη ο οποίος στασίασε, να μην επιτίθεται στον τακτικό στρατό.

"Ελπίζουμε ότι αυτός ο 'στρατός' διεξάγει αμυντικές αποστολές για την προστασία των στρατιωτών, που εγκατέλειψαν το στρατό και των ειρηνικών διαδηλωτών. Όχι για να πραγματοποιεί επιθετικές ενέργειες εναντίον θέσεων του τακτικού στρατού" δήλωσε ο Μπουρχάν Γαλιούν, μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είναι "ο νόμιμος συνομιλητής", χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί η επίσημη αναγνώρισή του.

"Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είναι ο νόμιμος συνομιλητής με τον οποίο εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε" σημείωσε ο Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες με σκοπό την πιο επίσημη αναγνώριση μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και όλους τους συμμάχους.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μία σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να μειωθεί η ικανότητα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να έχει πρόσβαση σε ρευστό μέσω του τραπεζικού τομέα, ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε συριακές τράπεζες καθώς και την έκδοση δανείων προς την κυβέρνηση μέσω διμερών συμφωνιών αλλά και μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Ακόμη, τα μέτρα θα απαγορεύουν στις συριακές τράπεζες να ανοίγουν νέα καταστήματα σε κράτη της ΕΕ.