ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Παύση των συγκρούσεων στο Κάιρο - «Συγγνώμη» από τον στρατό για τους νεκρούς

Δημοσίευση 24 Νοεμβρίου 2011, 12:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Παύση των συγκρούσεων στο Κάιρο - «Συγγνώμη» από τον στρατό για τους νεκρούς
Facebook Twitter Whatsapp
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές μονάδες της αιγυπτιακής αστυνομίας και τους διαδηλωτές σταμάτησαν στη διάρκεια της νύκτας για πρώτη φορά εδώ και μέρες σήμερα, αν και οι ακτιβιστές που έχουν καταλάβει την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο στρατός να παραδώσει την εξουσία.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές μονάδες της αιγυπτιακής αστυνομίας και τους διαδηλωτές σταμάτησαν στη διάρκεια της νύκτας για πρώτη φορά εδώ και μέρες σήμερα, αν και οι ακτιβιστές που έχουν καταλάβει την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι ο στρατός να παραδώσει την εξουσία. «Θέλουμε να σταματήσουμε αυτές τις συγκρούσεις, άνθρωποι πεθαίνουν ... είναι νεαρά παιδιά που πετούν πέτρες στην αστυνομία», λέει ο 30χρονος διαδηλωτής Οσάμα Αμπού Σερί.

Στην πρώτη σημαντική παύση της βίας από το περασμένο Σάββατο, οι συγκρούσεις σταμάτησαν τα μεσάνυχτα στην Ταχρίρ και αλλού αφού οι διαδηλωτές συμφώνησαν με την αστυνομία να παραμείνουν στην πλατεία.

Όμως ακλόνητη παραμένει η αποφασιστικότητα των χιλιάδων ανθρώπων που γεμίζουν την πλατεία να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους άνω των 30 διαδηλωτών στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και να απορρίψουν την προσφορά του στρατού να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει να κυβερνά.

«Εκείνος φεύγει, εμείς όχι», διακήρυσσε ένα πανό για τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.

Εξαιτίας της βίας, ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ ελ-Ισάουι παρουσίασε μια αναφορά στο στρατιωτικό συμβούλιο στην οποία προτείνει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που έχει σχεδιαστεί να αρχίσουν στις 28 Νοεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. 

«Συγγνώμη» από τον στρατό για τους νεκρούς κατά τις συγκρούσεις 

Ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τους νεκρούς κατά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας και δυνάμεων της τάξης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν το Σάββατο στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Η μαζική χρήση δακρυγόνων θεωρείται επίσης πως ευθύνεται για θανάτους από ασφυξία. Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς.