ΔΙΕΘΝΗ

Η ανεργία στην Οσάκα «εκλέγει» δήμαρχο γιο μαφιόζου

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2011, 21:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ανεργία στην Οσάκα «εκλέγει» δήμαρχο γιο μαφιόζου
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Τόρου Χασιμότο, γιος ενός μέλους της μαφίας της Ιαπωνίας, εξελέγη δήμαρχος της πόλης της Οσάκα, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Κούνιο Χιραμάτσου.
Ο Τόρου Χασιμότο, γιος ενός μέλους της μαφίας της Ιαπωνίας, εξελέγη δήμαρχος της πόλης της Οσάκα, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Κούνιο Χιραμάτσου. Ο 42χρονος Χασιμότο ήταν κυβερνήτης της επαρχίας της Οσάκα από το 2008, πριν παραιτηθεί προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου.

Στον πυρήνα της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η πρόταση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη διοικητική δομή της Οσάκα μέσω της ένωσης των καθηκόντων του δημάρχου και του κυβερνήτη της επαρχίας. Σε αντίθεση με την πολιτική παράδοση στην Ιαπωνία που θέλει το 30% των εκλεγμένων μελών του κοινοβουλίου να είναι πολιτικοί δεύτερης, τρίτης ακόμη και τέταρτης γενεάς, η καταγωγή του Χασιμότο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράδοξη, αφού είναι γιος γνωστού μέλους της Γιακούζα, της περιβόητης ιαπωνικής μαφίας. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν να πτοούνται.

«Είναι νοστιμούλης, είναι έξυπνος και είναι αστείος. Και τί έγινε αν ο μπαμπάς του ήταν λίγο άτακτος;» είπε η Τογιόε Γιαμαμότο, κάτοικος της Οσάκα. Αυτό που ενδιαφέρει τους συμπολίτες της, είναι η οικονομία: «Δεν θα μου άρεσε η διοικητική ένωση της πόλης και της επαρχίας της Οσάκα. Αλλά η οικονομία μας είναι σε τόσο κακή κατάσταση που μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Οσάκα τώρα» προσέθεσε η Τογιόε.

Η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 60,92%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 40 χρόνια. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 40%. Η Οσάκα έχει ποσοστό ανεργίας 6,9%, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.

«Τουλάχιστον ένας ή δύο πελάτες μας χρεοκοπούν κάθε μήνα. Κάποια από τα μέτρα του Χασιμότο μπορεί να είναι ακραία, αλλά χωρίς αυτά τίποτε δεν θα αλλάξει» είπε ένας προμηθευτής φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων σε κατασκευαστικές εταιρείες της Οσάκα.

 Πηγή: tovima.gr