ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για το ξέσπασμα μετεκλογικής βίας στο Κονγκό

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2011, 15:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Ανησυχία για το ξέσπασμα μετεκλογικής βίας στο Κονγκό
Facebook Twitter Whatsapp
Η Υπάτη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε σήμερα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διατρέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν εκτεταμένα μετεκλογικά επεισόδια βίας εάν οι πολιτικοί δεν κάνουν βήματα για να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα.
Η Υπάτη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε σήμερα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διατρέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν εκτεταμένα μετεκλογικά επεισόδια βίας εάν οι πολιτικοί δεν κάνουν βήματα για να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα. Στην ΛΔ Κονγκό έγιναν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τη Δευτέρα και παρότι οι κάλπες σχεδιαζόταν να κλείσουν την ίδια ημέρα, η διαδικασία παρατάθηκε ως χθες Τετάρτη λόγω προβλημάτων που εμπόδισαν πολλούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αναφέρθηκαν πολλά επεισόδια βίας και υπήρξαν καταγγελίες περί νοθείας.

«Οι πολιτικοί ηγέτες από όλες τις πλευρές έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτό το σημαντικό σταυροδρόμι για την ιστορία της ΛΔΚ. Έχουν την ευθύνη να επιλύσουν τις εντάσεις με ειρηνικά μέσα», ανέφερε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να τους επιρριφθούν ποινικές ευθύνες για τις ενέργειές τους καθώς και για ενέργειες που διέπραξαν οι υποστηρικτές τους», υπογράμμισε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Ο ΟΗΕ ερευνά τις πληροφορίες ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και υποστηρικτές πολιτικών κομμάτων από την 26η Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την 6η Δεκεμβρίου και εντείνονται οι ανησυχίες αναλυτών ότι εάν οι πολιτικοί δεν δεσμευτούν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα ενδέχεται να ξεσπάσει εκτεταμένη βία στη χώρα.