ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ιράν και Χεζμπολάχ στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2011, 15:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Ιράν και Χεζμπολάχ στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης
Facebook Twitter Whatsapp
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Συρία, Μπουρχάν Γκαλιούν, σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Συρία, Μπουρχάν Γκαλιούν, σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
«Η συνεχιζόμενη υποστήυριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ από το Ιράν και την Λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ κρύβει κινδύνους για το μέλλον τους», τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας. Ο κ. Γκαλιούν πρόσθεσε πως «εύχομαι σύντομα οι Ιρανοί να καταλάβουν πως η υπεράσπιση ενός καθεστώτος που επί 40 χρόνια βασανίζει τους πολίτες του, δεν θα ωφελήσει τις διμερείς σχέσεις» και κατέληξε πως «οι Σύριοι πολίτες κάποτε στάθηκαν δίπλα στην Χεζμπολάχ και τώρα έχουν μείνει έκπληκτοι από το γεγονός πως αυτή με τη σειρά της δεν τους ανταπέδωσε την χάρη».

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη βρέθηκαν στην πόλη Χόμς τα πτώματα 34 Σύρων πολιτών που είχαν απαχθεί από τους «Σαμπίχα», τους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι άμαχοι, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, είχαν απαχθεί από διάφορες συνοικίες της πόλης από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι «Σαμπίχα» είναι σιίτες μουσουλμάνοι, πιστοί στο σιιτικό καθεστώς του Ασαντ, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας είναι Σουνίτες. Στα νοσοκομεία της Χομς έχουν μεταφερθεί ήδη περισσότεροι από 60 νεκροί, οι συνθήκες θανάτου των οποίων παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει δώσει διορία στη Συρία μέχρι την Κυριακή για να υπογράψει ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο των τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων μετά από σχεδόν οκτώ μήνες σφοδρών ταραχών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, ο νέος κύκλος βίας την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.600 -ανάμεσά τους τουλάχιστον 307 παιδιά.