ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Διαβουλεύσεις Γιάνκοβιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2011, 12:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σλοβενία: Διαβουλεύσεις Γιάνκοβιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρώην δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Σλοβενίας, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου συναντήθηκε άτυπα με τον πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Τουρκ, με θέμα συνομιλιών το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρώην δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Σλοβενίας, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου συναντήθηκε άτυπα με τον πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Τουρκ, με θέμα συνομιλιών το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Γιάνκοβιτς άρχισε επίσης τις διαβουλεύσεις με τους πιθανούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την προεδρία της Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε ότι διεξήχθη η συνάντηση, αλλά δεν εκδόθηκε ανακοίνωση. Ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κ.κ. Τουρκ και Γιάνκοβιτς συζήτησαν για τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Γιάνκοβιτς, το νεοϊδρυθέν κόμμα του οποίου, Θετική Σλοβενία, καταλαμβάνει 28 από τις συνολικά 90 έδρες της Σλοβενικής Βουλής, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ. Ο κ. Βίραντ, με τη Λίστα Πολιτών, εξασφάλισε οκτώ έδρες στη νέα Βουλή.

Ο πρώην δήμαρχος Λιουμπλιάνας και επιχειρηματίας συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο του Κόμματος Συνταξιούχων Καρλ Έριαβετς και τον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Μπορούτ Παχόρ.

Ο κ. Γιάνκοβιτς ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), παρ’ ότι πριν από τις εκλογές είχε κατηγορηματικά απορρίψει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον πρόεδρό του, Γιάνεζ Γιάνσα.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS) Ράντοβα Ζέριαβ.

Οι βουλευτές του κεντροαριστερού κόμματος του κ. Γιάνκοβιτς θα συναντηθούν σήμερα.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας πρέπει να συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής έως τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά όχι νωρίτερα από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών κάτι που αναμένεται να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Μετά την ορκωμοσία των μελών της Βουλής, ο πρόεδρος της χώρας θα αρχίσει τις επίσημες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός ορίζεται με μυστική ψηφοφορία, αν λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της χώρας θα ορίσει νέο υποψήφιο μετά από νέες διαβουλεύσεις εντός 14 ημερών. 

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρέπει να ορίσει κυβερνητικό σχήμα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την ημέρα που του ανατίθεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν τα 2/3 των υπουργών-εξαιρουμένων των υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου- λάβουν τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης.