ΔΙΕΘΝΗ

Προσχωρεί η Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2011, 10:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προσχωρεί η Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Facebook Twitter Whatsapp
Η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί την κορύφωση της διεθνούς επιβεβαίωσης της χώρας και η Κροατία επιστρέφει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία πάντα ανήκε, υπογράμμισε η πρωθυπουργός της, Γιάντρανκα Κόσορ από τις Βρυξέλλες.   
Η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί την κορύφωση της διεθνούς επιβεβαίωσης της χώρας και η Κροατία επιστρέφει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία πάντα ανήκε, υπογράμμισε η πρωθυπουργός της, Γιάντρανκα Κόσορ από τις Βρυξέλλες.    Η κ. Κόσορ, η οποία μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς υπέγραψε την ιστορική συνθήκη, στη διάρκεια ειδικής τελετής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ αποτελεί ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βρυξελλών.  
   
Ο πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ιστορική πράξη, η σημαντικότερη μετά την απόφαση της Κροατικής Βουλής για ανεξαρτησία.  
   
«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής πράξης, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης. Μετά από 20 χρόνια η σύγχρονη Κροατία επιστρέφει στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, στο οποίο ανήκε» σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.   
   
Ο Κροάτης πρόεδρος είπε ακόμη ότι αυτή την ιστορική στιγμή εκπροσωπεί τους πολίτες της Κροατίας και ότι αισθάνεται μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, με δεδομένο ότι η Κροατία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ που έπρεπε να νικήσει τη βαριά κληρονομιά του πολέμου.  
   
«Με την Ευρώπη η Κροατία είναι πιο πλούσια και με την Κροατία η Ευρώπη είναι πλουσιότερη» τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.  
   
Υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Κροατίας ήταν πολύ πιο σύνθετες από όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, η κ. Κόσορ σημείωσε ότι η Κροατία είναι απόδειξη ότι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται ανταμείβονται.   
   
Η Κροατία ανοίγει έτσι την πόρτα της ΕΕ και για τις χώρες της περιοχής και θα μοιραστεί τις εμπειρίες της με τους γείτονές της.  
   
«Η Κροατία γνωρίζει τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ και ότι οι λύσεις μπορούν να εξευρεθούν μόνο με κοινές αποφάσεις. Η Κροατία είναι νέος αξιόπιστος εταίρος, που είναι έτοιμος να βοηθήσει» πρόσθεσε.  
   
Η πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της χώρας στο επερχόμενο δημοψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξουν την ένταξή της στην ΕΕ.  
   
«Με υπερηφάνεια χαιρετίζω την Κροατία μου από το Βούκοβαρ έως το Ντουμπρόβνικ. Είμαι περήφανη επειδή είμαι μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής», τόνισε η κ. Κόσορ.  
   
Τη συνθήκη υπέγραψαν στις 10:33 οι κ.κ. Γιοσίποβιτς και Κόσορ παρουσία μεγάλου αριθμού αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των αξιωματούχων της ΕΕ.