ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Μόντι καλεί τα συνδικάτα για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα μέτρα λιτότητας

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2011, 14:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιταλία: Ο Μόντι καλεί τα συνδικάτα για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα μέτρα λιτότητας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συναντά σήμερα τα συνδικάτα, για να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στα οικονομικά μέτρα, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ρώμης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συναντά σήμερα τα συνδικάτα, για να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στα οικονομικά μέτρα, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ρώμης. Ως γνωστόν, τα ιταλικά συνδικάτα θεωρούν ότι η δέσμη μέτρων πλήττει υπερβολικά μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι δεν χαρακτηρίζεται από την απαιτούμενη κοινωνική δικαιοσύνη. Για αύριο, Δευτέρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil, Cisl και Uil έχουν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ για τις 19 Δεκεμβρίου, προαναγγέλθηκε απεργία στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση Μόντι, έπειτα και από δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο και του αναπληρωτή υπουργού της, Μισέλ Μαρτόνε, προσπαθεί να «περάσει» διορθωτικές τροποποιήσεις στον τομέα της προγραμματισμένης αύξησης των συντάξεων και του φόρου ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, θα επιχειρήσει να επιτύχει αύξηση στο όριο της αυτόματης προσαρμογής στον πληθωρισμό, από τα 960 ευρώ μηνιαίων απολαβών, που προβλεπόταν αρχικά, στα 1.400 ευρώ. Όσο για τον φόρο ακινήτων, ο στόχος είναι βαθμιαία εφαρμογή του.

Όποιος έχει, δηλαδή, στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι, να πληρώνει ένα πολύ περιορισμένο τέλος. Για να εγκριθούν, ωστόσο, αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να εξευρεθούν σίγουροι, εναλλακτικοί πόροι ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, οι δηλώσεις των επικεφαλής των συνδικάτων δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα απαλείψει το σκηνικό που έχουμε μπροστά μας και το οποίο αποτελεί εμπόδιο αξεπέραστο», δήλωσε ο Ραφφαέλε Μπονάννι, γραμματέας του συνδικάτου Cisl. Η δε Σουζάννα Καμούσσο, επικεφαλής του Cgil, τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για αλλαγές στη δέσμη μέτρων, που παρουσίασε η κυβέρνηση.