ΔΙΕΘΝΗ

Γυναίκα στο «τιμόνι» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2011, 10:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γυναίκα στο «τιμόνι» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης
Facebook Twitter Whatsapp
To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποκτά γυναίκα επικεφαλής. Πρόκειται για τη νομικό Φατού Μπενσούντα, πρώην αναπληρώτρια εισαγγελέα του σώματος από το 2004, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Δικαιοσύνης στην πατρίδα της, τη Γκάμπια.  
To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποκτά γυναίκα επικεφαλής. Πρόκειται για τη νομικό Φατού Μπενσούντα, πρώην αναπληρώτρια εισαγγελέα του σώματος από το 2004, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Δικαιοσύνης στην πατρίδα της, τη Γκάμπια.   Από τη Γκάμπια στη Χάγη  

Η καριέρα της είναι εξαιρετικά πλούσια από θητείες σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, τα ατού της πολλά: είναι εξαιρετικά καταρτισμένη στο αντικείμενό της, έρχεται από την Αφρική και έχει μακρόχρονη προϋπηρεσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Δηλώνει πεπεισμένη ότι θα συμβάλει στον περιορισμό των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας ιδιαίτερα στην Αφρική. «’Όσες χώρες υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης αναγνώρισαν ότι υπάρχει σημαντική συνάφεια ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την ειρήνη», λέει η Φατού Μπενσούντα. «Με το να μην μένουν πλέον ατιμώρητα βαρύτατα εγκλήματα, δεν επαναλαμβάνονται. Έτσι το Δικαστήριο λειτουργεί αποτρεπτικά».  

‘Ένα από τα μεγάλη εγκλήματα με το οποίο ασχολήθηκε η Μπανσούντα είναι η γενοκτονία στη Ρουάντα ως επικεφαλής του Δικαστηρίου της Αρούσα των ΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα. Πριν εργαστεί εκεί διεξήγαγε τις ανακρίσεις. Η δουλειά της, όπως τόνιζε συνεχώς, ήταν στην υπηρεσία κυρίως των θυμάτων. Τις βασικές σπουδές της έκανε στη Νιγηρία, όπου το 1987 ξεκίνησε ως εισαγγελέας και στη συνέχεια ως προϊσταμένη της εισαγγελίας. Στη Μάλτα έκανε μάστερ στο δίκαιο θάλασσας και επιστρέφοντας στη πατρίδα της, τη Γκάμπια, έγινε η πρώτη εμπειρογνώμων σε θέματα θαλάσσιου δικαίου.  

«Έμπειρη και καταρτισμένη»
 

Λόγω της αφρικανικής της καταγωγής θεωρείται ιδανική διάδοχος του αργεντινού Λουί Μορένο Οκάμπο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Κι αυτό επειδή οι περισσότερες υποθέσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αφορούν εγκλήματα που έγιναν στην μαύρη ήπειρο. «Ξέρει την υπηρεσία από μέσα ως αναπληρώτρια του Οκάμπο και τα λάθη που έκανε», υποστηρίζει ο καθηγητής Κάι ‘Αμπο, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν. «Είναι ενημερωμένη, πολύ προσεκτική, τη σέβονται, είναι η κατάλληλη όχι μόνο επειδή είναι Αφρικανή, αλλά και για τον τρόπο της. Αν κρίνω από όσο τη ξέρω, είναι πολύ κοινωνική και ξέρει να χειρίζεται τους ανθρώπους».  

Οι χώρες της Αφρικής που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου χαιρετίζουν ότι η υπηρεσία αυτή θα έχει από του χρόνου μια γυναίκα νομικό, που ξέρει την αφρικανική ήπειρο όσο κανένας άλλος. Για πολλούς Αφρικανούς όμως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μια υπόθεση των λευκών, μια και στο εδώλιο του κατηγορητηρίου κάθονται μόνο Αφρικανοί. Η ίδια η Φατού Μπενσούντα διαφωνεί κάθετα. «Μένω έκπληκτη κάθε φορά που ακούω ότι το Δικαστήριο έχει περιορίσει την οπτική του γωνία μόνο στην Αφρική», λέει. «Ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας δεν είναι μια μετα-αποικιακή υπόθεση. Έχει την υποστήριξη όλων των αφρικανικών χωρών που την αναδιαμορφώνουν».Πηγή: ΣΚΑΙ