ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Δεν υπάρχει λόγος για αντιμαχίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2012, 16:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ομπάμα: Δεν υπάρχει λόγος για αντιμαχίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν, στο οποίο επαναλαμβάνει το αίτημά του προς την ισλαμική δημοκρατία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα πυρηνικά.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό του Νέου Έτους στο Ιράν, στο οποίο επαναλαμβάνει το αίτημά του προς την ισλαμική δημοκρατία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα πυρηνικά. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Εδώ στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ιρανικής καταγωγής ευημερούν και συνεισφέρουν σε τεράστιο βαθμό στον πολιτισμό μας», προσθέτει ο Ομπάμα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι πεζοναύτες μας αγωνίστηκαν κατά του κινδύνου της πειρατείας και Αμερικανοί πεζοναύτες βοήθησαν μάλιστα Ιρανούς που είχαν συλληφθεί όμηροι», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του αυτό, στο οποίο επικρίνει παράλληλα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις ελευθερίες στο Ιράν, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί στο μήνυμά του την Τεχεράνη ότι έχει επιβάλει ένα «ηλεκτρονικό παραπέτασμα» για να σταματήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών στην ισλαμική δημοκρατία και δεσμεύεται να δοθεί μια νέα ώθηση από τις ΗΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ιρανικού λαού στο Διαδίκτυο.

«Η κυβέρνησή μου θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να καταστήσει ευκολότερο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παρέχουν λογισμικό και υπηρεσίες στο Ιράν που θα κάνουν ευκολότερη τη χρήση του Ίντερνετ για τον ιρανικό λαό», πρόσθεσε.