ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου σε εξέδρα ανοιχτά της Σκωτίας

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2012, 22:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου σε εξέδρα ανοιχτά της Σκωτίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ανεξέλεγκτη για την ώρα συνεχίζεται η διαρροή φυσικού αερίου από εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα αναφέρει η Total στην οποία ανήκει η εξέδρα.

Ανεξέλεγκτη για την ώρα συνεχίζεται η διαρροή φυσικού αερίου από εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα αναφέρει η Total στην οποία ανήκει η εξέδρα. Η εταιρεία υπόσχεται θα πάρει «όλα τα δυνατά μέτρα» για να ελέγξει τη διαρροή και διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Πρόκειται για «το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, άρχισε την Κυριακή.

Αρχικά διέφυγε υγρό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη θάλασσα ένα λεπτό στρώμα υδρογονανθράκων έκτασης περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πρόκειται για συμπυκνωμένο αέριο που θα εξατμιστεί από την επιφάνεια του νερού. Ένα αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει παράγοντες διασποράς στο στρώμα αυτό είναι έτοιμο να παρέμβει όμως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε.

Επιπλέον, λόγω της διαρροής στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα νέφος αερίου το οποίο είναι δυνητικά εκρηκτικό και τοξικό, εξήγησε ο Σάιμον Μπόξολ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μιλώντας στο BBC. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διαρροή είναι εντοπισμένη, αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες, μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η Total απομάκρυνε από την εξέδρα τους 238 εργαζόμενους σε αυτήν και διέκοψε την ηλεκτροδότηση για να περιορίσει τον κίνδυνο έκρηξης. Από την πλευρά της, η εταιρεία Shell για λόγους ασφαλείας απομάκρυνε 85 υπαλλήλους της από δύο εγκαταστάσεις της που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την εξέδρα της γαλλικής εταιρείας.

Πηγή: in.gr