ΔΙΕΘΝΗ

Άφιξη του Εμίρη του Κουβέιτ στη Βαγδάτη

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2012, 12:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άφιξη του Εμίρη του Κουβέιτ στη Βαγδάτη
Facebook Twitter Whatsapp
Στη Βαγδάτη έφτασε σήμερα το πρωί ο Εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ, για να συμμετάσχει στην αραβική διάσκεψη κορυφής, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη μετά την εισβολή που δέχθηκε η χώρα του το 1990 από το στρατό του Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Στη Βαγδάτη έφτασε σήμερα το πρωί ο Εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ, για να συμμετάσχει στην αραβική διάσκεψη κορυφής, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη μετά την εισβολή που δέχθηκε η χώρα του το 1990 από το στρατό του Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι ήρθε για να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο και οι δύο άνδρες, πιασμένοι από το χέρι, προχώρησαν στο κόκκινο χαλί μπροστά από την τιμητική φρουρά, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου, που ξέσπασε από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, πολλές διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα το θέμα των κοινών συνόρων τους και των πολεμικών αποζημιώσεων για τους επτά μήνες κατοχής του Κουβέιτ (Αύγουστος 1990-Φεβρουάριος 1991).

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως ο εμίρης θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Προεδρικό Μέγαρο, το μέρος όπου, σύμφωνα με τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, ο πρώην δικτάτορας, ο οποίος εκτελέσθηκε το Δεκέμβριο του 2006, αποφάσισε να επιτεθεί στη χώρα του.

Εξάλλου στη Βαγδάτη βρίσκεται επίσης για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ο Πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το 2009 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.