ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στην Πολωνία

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2012, 17:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στην Πολωνία
Facebook Twitter Whatsapp
Στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης συμφώνησε την Πέμπτη ο κυβερνητικός συνασπισμός της Πολωνίας, ύστερα από τον συμβιβασμό που επετεύχθη χθες μεταξύ της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Κόμματος των Αγροτών (PSL).
Στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης συμφώνησε την Πέμπτη ο κυβερνητικός συνασπισμός της Πολωνίας, ύστερα από τον συμβιβασμό που επετεύχθη χθες μεταξύ της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Κόμματος των Αγροτών (PSL). Όπως δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, «το όριο των 67 ετών για τους άνδρες και τις γυναίκες θα διατηρηθεί, ωστόσο,  χάρη σε έναν συμβιβασμό, οι γυναίκες στα 62 τους χρόνια και οι άνδρες στα 65 θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να επιλέγουν μειωμένη σύνταξη κατά 50%».

Ωστόσο προσέθεσε ότι «ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας και οι άνδρες 40».

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης Τουσκ, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από το 2013 για να φτάσει το 2020 και το 2040 αντίστοιχα για τους άνδρες και τις γυναίκες τα 67 χρόνια.