ΔΙΕΘΝΗ

Κουβά: Στροφή στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2012, 12:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κουβά: Στροφή στον ιδιωτικό τομέα
Facebook Twitter Whatsapp
Η Κούβα ετοιμάζεται να μεταφέρει το 45 έως 50% της οικονομικής δραστηριότητάς της από τον κρατικό στον «μη κρατικό» τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του κυβερνώντος Κομουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Η Κούβα ετοιμάζεται να μεταφέρει το 45 έως 50% της οικονομικής δραστηριότητάς της από τον κρατικό στον «μη κρατικό» τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του κυβερνώντος Κομουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

«Σήμερα, σχεδόν το 95% του ΑΕΠ παράγεται από το κράτος. Μέσα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, το 40 έως 45% θα προέρχεται από διαφορετικές μορφές μη κρατικής παραγωγής», προανήγγειλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την διοίκηση της πρωτεύουσας Αβάνας ο Εστεμπάν Λάζο Χερνάντες, ιστορικό μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ομιλία έγινε την Κυριακή, 22 Απριλίου, και μεταδόθηκε εν μέρη από την κρατική τηλεόραση. Η προβολή των συγκεκριμένων αποσπασμάτων πιθανότατα καταδεικνύει τη σημασία και την επισημότητά των πολιτικών επιδιώξεων που προαναγγέλλουν.

Ο Χερνάντες, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ιδεολόγους του ΚΚΚ, προσέθεσε ότι η αύξηση εσόδων από τη φορολόγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα σημάνει την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Η ομιλία Χερνάντες εντάσσεται στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλει κατά τα τελευταία χρόνια η κουβανική ηγεσία, υπό τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τροποποιήσει ριζικά το υπάρχον σοβιετικό οικονομικό μοντέλο, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, που έχουν υιοθετήσει ένα σύστημα ανάμιξης της ελεύθερης αγοράς με την κρατική πρωτοκαθεδρία.

Ενδεικτικό της πρόθεσης του νησιωτικού κράτους να επιχειρήσει την εν λόγω μετάβαση είναι το σχέδιο 311 σημείων, που εγκρίθηκε από το ΚΚΚ τον Απρίλιο του 2011.

Το σχέδιο καλεί τις τοπικές αρχές να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ποικίλων μορφών ιδιωτικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας, περιλαμβανομένων της ενοικίασης γης, της αυτοαπασχόλησης, των συνεταιρισμών και των εταιριών μικτού κεφαλαίου. Μικρές υπηρεσίες λιανικής, όπως κουρεία, ταξί και καφενεία, ήδη εκμισθώνονται από το κράτος σε ιδιώτες.

Παρά τις προσπάθειες τις κυβέρνησης Κάστρο, παραμένει αβέβαιο εάν η οικονομία και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε μία τόσο ριζοσπαστική αλλαγή σε βάθος μονάχα μίας πενταετίας.


Πηγή: Skai.gr