ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2012, 17:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ
Facebook Twitter Whatsapp
Άρχισαν σήμερα Πέμπτη οι εργασίες κατασκευής της νέας προστατευτικής σαρκοφάγου στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ. 
Άρχισαν σήμερα Πέμπτη οι εργασίες κατασκευής της νέας προστατευτικής σαρκοφάγου στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ.  Έως το 2015, οπότε και σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της σαρκοφάγου προγραμματίζεται να δαπανηθούν 990 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η σαρκοφάγος από μπετόν και χάλυβα θα έχει έκταση τεσσάρων ποδοσφαιρικών γηπέδων, διάρκεια ζωής 100 ετών και ύψος 120 μέτρων.

Η κατασκευή θα συναρμολογηθεί δίπλα στον σταθμό και κατόπιν θα τοποθετηθεί πάνω στην παλιά σαρκοφάγο. Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Η καταστροφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου συστημάτων, όταν ξαφνικές διογκώσεις στην παροχή ενέργειας προκάλεσαν ρήγμα στο κάλυμμα του αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα.

Αυτό οδήγησε σε έκρηξη, με την επακόλουθη φωτιά να προκαλεί ένα κύμα ραδιενεργού νέφους που έπληξε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

πηγή: skai.gr