ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κάλεσμα σε ΗΠΑ – Ρωσία για μείωση των πυρηνικών τους

Δημοσίευση 30 Απριλίου 2012, 22:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κίνα: Κάλεσμα σε ΗΠΑ – Ρωσία για μείωση των πυρηνικών τους
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση της Κίνας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να προβούν σε «δραστικές» μειώσεις των πυρηνικών τους οπλοστασίων και σημείωσε ότι οι χώρες οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα όφειλαν να δεσμευτούν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν πρώτες.

Η κυβέρνηση της Κίνας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να προβούν σε «δραστικές» μειώσεις των πυρηνικών τους οπλοστασίων και σημείωσε ότι οι χώρες οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα όφειλαν να δεσμευτούν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν πρώτες. Ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε στη Βιέννη ότι η ανάπτυξη συστημάτων πυραυλικής άμυνας τα οποία θα μπορούσαν να «διαταράξουν» την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί, πιθανώς αναφερόμενος στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν προκαλέσει οργή στην Μόσχα.

Βάσει της διμερούς συμφωνίας που συνήψαν το Φεβρουάριο του 2011 η Ουάσινγκτον και η Μόσχα πρόκειται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους στις 1.550, 30%, λιγότερες από ότι όριζε η προηγούμενη διμερής συνθήκη.

Όμως συνεχίζουν να διαθέτουν τα περισσότερα από τα πυρηνικά όπλα παγκοσμίως, ένα γεγονός που επισήμανε ο Κινέζος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συνόδου στη Βιέννη για να συζητηθεί η Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) του 1970.

Πηγή: protothema.gr