ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν κρατούμενους από τις φυλακές του Αφγανιστάν

Δημοσίευση 7 Μαΐου 2012, 12:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν κρατούμενους από τις φυλακές του Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ουάσινγκτον απελευθερώνει μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.
Η Ουάσινγκτον απελευθερώνει μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post. Το πρόγραμμα «στρατηγικής απελευθέρωσης» επέτρεψε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία αρκετά χρόνια να χρησιμοποιούν τους κρατούμενους ως μέσο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μειωθεί η βία σε ταραχώδεις επαρχίες, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι πρώην μαχητές που σύμφωνα με το νόμο, δεν προβλεπόταν να απελευθερωθούν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρώην μαχητές καλούνται να δεσμευτούν ότι θα αποκηρύξουν τη βία.

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι κινήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι κομβικής σημασίας για την στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν της κυβέρνησης Ομπάμα.
Οι προσπάθειες αυτές έχουν αποφέρει μικρή -αν όχι καμία- πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Σε αντίθεση με το Γκουαντάναμο, η απελευθέρωση κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της Παρουάν δεν απαιτεί την έγκριση από το Κογκρέσο και μπορεί να γίνει μυστικά, έγραψε η Post.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν με βάση το πρόγραμμα αυτό, παρότι είπαν ότι τέτοιες υποθέσεις είναι σχετικώς σπάνιες. Το πρόγραμμα υφίσταται επί αρκετά χρόνια.  

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αν εκείνοι που απελευθερώθηκαν ανέλαβαν ένοπλη δράση κατά των αμερικανικών και των αφγανικών στρατευμάτων.


πηγή: in.gr