ΔΙΕΘΝΗ

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2012, 09:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp
Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των αντικαθεστωτικών, δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες αμάχους.
Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των αντικαθεστωτικών, δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες αμάχους. Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν μάλιστα και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια επίσκεψης στο χωριό Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ, όπου σφαγιάστηκαν 78 άνθρωποι.   

O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής για τη Συρία.  

Στην ομάδα αυτή θα «περιλαμβάνονται χώρες που έχουν επιρροή στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι.  

Ο Κ.Ανάν δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι μια σημαντική «χώρα της περιοχής» και ότι «ελπίζει το Ιράν να συμμετάσχει στην επίλυση» της συριακής κρίσης.  

«Οι συνομιλίες για τη συμμετοχή των χωρών στην ομάδα επαφής είναι σε πολύ αρχικό στάδιο» πρόσθεσε, καλώντας παράλληλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν με «μία φωνή».  

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η νέα ομάδα επαφής είναι «μια πολύ καλή ιδέα» αλλά ότι ακόμα δεν έχουν οριστεί οι χώρες που θα συμμετάσχουν. «Κάθε ομάδα επαφής που θα έχει στόχο τις ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η βία, θα είναι ευπρόσδεκτη» συμφώνησε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι.