ΔΙΕΘΝΗ

Σε 10ετή φυλάκιση καταδικάστηκε τραπεζικός σύμβουλος στην Ταϊλάνδη

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2012, 14:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε 10ετή φυλάκιση καταδικάστηκε τραπεζικός σύμβουλος στην Ταϊλάνδη
Facebook Twitter Whatsapp
Ένας πρώην σύμβουλος ταϊλανδικής τράπεζας διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση-πρόστιμο 29 εκατομμυρίων ευρώ και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια στη φυλακή, αφού βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, συμμετοχή στην οικονομική κρίση της χώρας του το 1997 και πρόκλησή της.  
Ένας πρώην σύμβουλος ταϊλανδικής τράπεζας διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση-πρόστιμο 29 εκατομμυρίων ευρώ και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια στη φυλακή, αφού βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, συμμετοχή στην οικονομική κρίση της χώρας του το 1997 και πρόκλησή της.   Το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ αποφάσισε την Παρασκευή ότι ο Rakesh Saxena «ζημίωσε την οικονομία της χώρας του» και το οικονομικό και τραπεζικό της σύστημα.  

Ο Saxena είναι από την Ινδία και δούλευε για την Τράπεζα Εμπορίου της Μπανγκόκ, η οποία, πλέον δεν λειτουργεί. Η τράπεζα ενέκρινε παράνομα δάνεια για φιλικά πρόσωπα του διοικητικού και διευθυντικού της προσωπικού.  

Την εποχή της κατάρρευσής της, βρέθηκαν στα βιβλία της απλήρωτα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ο ρόλος του Saxena ως μεσάζοντα στην απάτη, του απέφερε καρπούς… 42 εκατ. ευρώ.  

Με αφορμή την παραπάνω ιστορία αποκαλύφθηκαν και οι αδυναμίες του ταϊλανδικού οικονομικού συστήματος.  
Η πτώση της τράπεζας, εν μέρει, βοήθησε στην πυροδότηση της καταστροφικής οικονομικής κρίσης, στην Ασία (1997-1998), τονίζει το πρακτορείο Associated Press.