ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς διεθνή επιτήρηση από σήμερα το Κόσοβο

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2012, 13:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς διεθνή επιτήρηση από σήμερα το Κόσοβο
Facebook Twitter Whatsapp
Καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας αποκτά από σήμερα το Κόσοβο και θα λειτουργεί, πλέον, ως κυρίαρχο κράτος, αφού το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι παύει να ισχύει. 
Καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας αποκτά από σήμερα το Κόσοβο και θα λειτουργεί, πλέον, ως κυρίαρχο κράτος, αφού το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι παύει να ισχύει.  Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουλίου, στη Βιέννη, από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης, η οποία αποτελείται από χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Στην Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το απόγευμα, επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX μέχρι τον Ιούλιου του 2014. 


Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο «αρχιτέκτονας» της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ.


Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κάλεσε του πολίτες να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».