ΔΙΕΘΝΗ

Τα τρία νησιά προκαλούν νέα ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2012, 14:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα τρία νησιά προκαλούν νέα ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία
Facebook Twitter Whatsapp
Η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αγοράσει τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικούνται από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αντίδραση από την Κινεζική πλευρά.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αγοράσει τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικούνται από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αντίδραση από την Κινεζική πλευρά. Ο κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν θα «παραδώσει ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό».

«Τα νησιά Ντιαογού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. Η κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα παραδώσουν ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» των νησιών αυτών, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου, δήλωσε ο Τζιαμπάο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οποιαδήποτε μονομερής δράση από την Ιαπωνία σχετικά με τα νησιά Ντιαογούείναι παράνομη και άκυρη και η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της».

Παράλληλα ο Χονγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι απολύτως αποφασισμένη και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της στα νησιά Ντιαογού».

«Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης συμφωνήσαμε να γίνουμε ιδιοκτήτες των τριών νησιών Σενκάκου το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε νωρίτερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα, αποκαλώντας τα νησιά με το ιαπωνικό όνομά τους (Ντιαογιού).

Τα τρία νησιά, που δεν κατοικούνται, βρίσκονται 2.000 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Τόκιο και 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, η οποία τα διεκδικεί και αυτή.