ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Wikipedia με τον συγγραφέα Phillip Roth

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2012, 20:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κόντρα Wikipedia με τον συγγραφέα Phillip Roth
Facebook Twitter Whatsapp
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Μοnde, όταν ο συγγραφέας Philip Roth είχε ζητήσει πρόσφατα από τη Wikipedia να αλλάξει μια πληροφορία που τον αφορούσε, η απάντηση ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Μοnde, όταν ο συγγραφέας Philip Roth είχε ζητήσει πρόσφατα από τη Wikipedia να αλλάξει μια πληροφορία που τον αφορούσε, η απάντηση ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας του απάντησαν ότι τον θεωρούν ως «αναξιόπιστη» πηγή κι έτσι ο συγγραφέας δεν μπορούσε να διορθώσει μία ανακρίβεια, η οποία υποστήριζε ότι ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματός του (The Human Stain, 2000), ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, θεωρείται ρατσιστής καθώς χαρακτήρισε δύο φοιτητές του ως «spooks». Η λέξη μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί επειδή μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως «φαντάσματα», είτε ως «νέγροι». Σημειώνεται ότι η περίπτωση της δεύτερης ερμηνείας είναι απίθανη διότι ο ίδιος ο ήρωας του μυθιστορήματος προέρχεται από μαύρη οικογένεια.
 
Η πολιτική της Wikipedia για την τροποποίηση των online λημμάτων της είναι συνηθισμένη μιας και ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπει στα αναφερόμενα πρόσωπα να αλλάξουν κατ ιδίαν το δημοσίευμα είναι η διατήρηση της αντικειμενικότητας, καθώς οι υπεύθυνοι του ιστότοπου θεωρούν ότι ένας συγγραφέας δεν  είναι και υποκειμενικός.
 
Αφού λοιπόν ο συγγραφέας δεν μπόρεσε να λύσει από μόνος του αυτή την παρεξήγηση, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή στο περιοδικό New Yorker, εξηγώντας το παράδοξό του πρόβλημα. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia, καθώς οι διαχειριστές αφαίρεσαν τις κριτικές περί ρατσισμού.

Πηγή: lifo.gr