ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικαστικό ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2012, 20:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καταδικαστικό ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν
Facebook Twitter Whatsapp
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε το Ιράν να συμφωνήσει άμεσα στις επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ του πυρηνικού του προγράμματος, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια διπλωματική και όχι μια στρατιωτική λύση στη διένεξη αυτή για τα πυρηνικά.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε το Ιράν να συμφωνήσει άμεσα στις επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ του πυρηνικού του προγράμματος, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια διπλωματική και όχι μια στρατιωτική λύση στη διένεξη αυτή για τα πυρηνικά. Το κείμενο του ψηφίσματος είχε υποβληθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς και από τη Γερμανία.

Μόνο η Κούβα εξέφρασε την αντιθεσή της στο κείμενο μεταξύ των 35 χωρών του ΔΣ της ΙΑΕΑ, δήλωσε ένας διπλωμάτης. Ισημερινός, Αίγυπτος και Τυνησία απείχαν.

Ψηφίστηκε εν μέσω εκκλήσεων από το Ισραήλ να χαραχθούν σαφείς κόκκινες γραμμές που το Ιράν δεν θα μπορεί να υπερβεί επεκτείνοντας το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, αν η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια επίθεση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Το κείμενο εκφράζει τη «συνεχή υποστήριξη προς μια ειρηνική επίλυση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας» εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν.