ΔΙΕΘΝΗ

Σύροι αντάρτες μάχονται το στρατό του Άσαντ κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2012, 20:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σύροι αντάρτες μάχονται το στρατό του Άσαντ κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Σφοδρές μάχες μεταξύ Σύρων ανταρτών και στρατιωτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ξέσπασαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία κατά την απόπειρα των εξεγερμένων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας μεθοριακό πέρασμα.

Σφοδρές μάχες μεταξύ Σύρων ανταρτών και στρατιωτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ξέσπασαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία κατά την απόπειρα των εξεγερμένων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας μεθοριακό πέρασμα. Ορισμένα σπίτια στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε χτυπήθηκαν από εξοστρακισμένες σφαίρες, και ο δήμος κάλεσε με μεγάφωνα τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τα σύνορα.

Οι Σύροι αντάρτες επιχείρησαν για πρώτη φορά την Τρίτη να καταλάβουν συνοριακή περιοχή στην επαρχία αλ-Ράκα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Η μάχη δόθηκε συγκεκριμένα για το μεθοριακό πέρασμα Τελ Αμπιάντ, σημαντικό σημείο διέλευσης για το εμπόριο εν καιρώ ειρήνης, το οποίο οι αντάρτες φημολογείται ότι έχουν χρησιμοποιήσει για λαθρεμπόριο όπλων το τελευταίο έτος.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν τηλεφωνικά από το Ακτσάκαλε, και τους οποίους επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ανέφεραν ότι είδαν ελικόπτερα του συριακού στρατού στην περιοχή. Για λόγους ασφαλείας το μεθοριακό φυλάκιο έκλεισε από την πλευρά της Τουρκίας.

Από τα τέλη Ιουλίου οι αντάρτες ελέγχουν τουλάχιστον τρία από τα επτά συνοριακά φυλάκια με την Τουρκία, τα Μπαμπ αλ-Χάουα, Αλ-Σαλάμα και Τζαραμπουλούς, που συνιστούν και τα κυριότερα σημεία διάβασης μεταξύ των δύο χωρών.


Πηγή: in.gr