ΔΙΕΘΝΗ

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες από τον κατάλογο της ΙΚΕΑ στη Σαουδική Αραβία

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2012, 19:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες από τον κατάλογο της ΙΚΕΑ στη Σαουδική Αραβία
Facebook Twitter Whatsapp

H σουηδική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού IKEA αφαίρεσε τις εικόνες των γυναικών από τον κατάλογό της που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία.

H σουηδική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού IKEA αφαίρεσε τις εικόνες των γυναικών από τον κατάλογό της που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε η σουηδική εφημερίδα Metro, η οποία δημοσίευσε εικόνες από τους καταλόγους της ΙΚΕΑ και τις συνέκρινε με αυτές σε καταλόγους που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες. Ορισμένες φωτογραφίες προϊόντων ήταν ακριβώς οι ίδιες, αλλά από τον σαουδαραβικό κατάλογο είχαν αφαιρεθεί οι γυναίκες. Λύπη εξέφρασε η ΙΚΕΑ παραδεχόμενη ότι «εξαφάνισε» τις γυναίκες.

Η σχετική ενέργεια της εταιρείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση δύο γυναικών υπουργών στη Σουηδία.

«Λυπούμαστε για την τρέχουσα κατάσταση. Θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσει και να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την σαουδαραβική εκδοχή του καταλόγου έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του Ομίλου ΙΚΕΑ» αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

«Μας απασχολεί το πρόβλημα αυτό και έχουμε έναν διάλογο» με την εταιρεία της αλυσίδας μας στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε παράλληλα η Ούλρικα Ένγκλεσον Σάντμαν, εκπρόσωπος της IKEA.

Η ίδια σημείωσε ότι όταν ο όμιλος εισέρχεται σε μια νέα αγορά οφείλει πάντα να βρίσκει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στις δικές του αξίες και τον τοπικό πολιτισμό και τη νομοθεσία που ισχύει εκεί, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ωστόσο έντονες αντιδράσεις στην Σουηδία.

«Αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε να σβήσει τις γυναίκες από την πραγματικότητα. Αν η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να φαίνονται, να ακούγονται ή να εργάζονται, αρνείται κατά το ήμισυ το πνευματικό της κεφάλαιο» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας Έβα Μπγέρλινγκ.

Πηγή: in.gr