ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Εξαφανίστηκαν 60 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο λόγω τεχνικού λάθους!

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2012, 14:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ινδία: Εξαφανίστηκαν 60 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο λόγω τεχνικού λάθους!
Facebook Twitter Whatsapp
Το ποσό των 60 δισ. δολαρίων περίπου εξαφανίστηκε από το ινδικό χρηματιστήριο, εξαιτίας ενός τεχνικού λάθους
Το ποσό των 60 δισ. δολαρίων περίπου εξαφανίστηκε από το ινδικό χρηματιστήριο, εξαιτίας ενός τεχνικού λάθους.   
Ξαφνικά ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ινδίας άρχισε να υποχωρεί κατά 15,6% και σύμφωνα με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου, το πρόβλημα προκλήθηκε από εντολές ύψους 125,7 εκατ. δολ. που δόθηκαν στο σύστημα από την Emkay Global. Η εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου Divya Lahiri έκανε μάλιστα λόγο για «ανθρώπινο λάθος».  

Γεγονός πάντως είναι ότι οι εξελίξεις τόσο στην Ινδία όσο και στις ΗΠΑ προκαλούν έντονο προβληματισμό για τα τεχνικά προβλήματα στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτή την εβδομάδα, στο χρηματιστήριο του Nasdaq προκλήθηκε αλαλούμ με το split της μετοχής της Kraft Foods.   

Η διοίκηση του χρηματιστηρίου αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Krafts Foods καθώς τεχνικό πρόβλημα οδήγησε τη μετοχή σε άλμα 30%. Όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχει επιλυθεί η διαφορά μεταξύ του Nasdaq και της Facebook μετά τα όσα επεισοδιακά συνέβησαν κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης της εταιρείας.  

Το πρόβλημα με τη μετοχή της Kraft Foods προέκυψε ενώ μόλις μία ημέρα νωρίτερα έγινε συνάντηση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ με βασικό θέμα τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην σταθερότητα των αγορών. Η Kraft αποφάσισε να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της – μετά το split- στο χρηματιστήριο του Nasdaq.

Κατά το πρώτο λεπτό διαπραγμάτευσης η μετοχή εκτοξεύθηκε στα 58,54 δολ. με άλμα 28,9%. Μέσα στην επόμενη ώρα, το Nasdaq, σε συνεργασία και με άλλα χρηματιστήρια, επανεξέτασε τις συναλλαγές. Κατέληξε ότι επρόκειτο για σφάλμα και τις ακύρωσε.   

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για έναν λάθος αλγόριθμο που προκάλεσε όλη την αναστάτωση. «Το επεισόδιο όμως, εντείνει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αρκετοί παράγοντες της αγοράς ότι η ταχύτητα των συναλλαγών συχνά αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε επικίνδυνα λάθη» σχολιάζουν οι Financial Times.    


Με πληροφορίες από euro2day.gr