ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σκέφτονται να νομιμοποιήσουν την κάνναβη

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2012, 14:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερμανία: Σκέφτονται να νομιμοποιήσουν την κάνναβη
Facebook Twitter Whatsapp
Tην νομιμοποίηση της κάνναβης εξετάζουν αρκετά σοβαρά στη Γερμανία, καθώς αμφιβάλουν αν οι αυστηρές ποινές και η απαγόρευση λύνουν το πρόβλημα.
Tην νομιμοποίηση της κάνναβης εξετάζουν αρκετά σοβαρά στη Γερμανία, καθώς αμφιβάλουν αν οι αυστηρές ποινές και η απαγόρευση λύνουν το πρόβλημα.
Στη Γερμανία μόνο δύο ναρκωτικές ουσίες είναι νόμιμες: ο καπνός και το αλκοόλ. Τα ευχάριστο είναι ότι όλο και λιγότεροι πίνουν και καπνίζουν. Δυστυχώς όμως όλο και περισσότεροι νέοι καπνίζουν ή πίνουν διαπιστώνει η Γερμανική Υπηρεσία Εξάρτησης DHS.

Σύμφωνα με την ειδικό Γκαμπριέλε Μπαρτς από την γερμανική υπηρεσία, στη Γερμανία καταγράφονται κάθε χρόνο 73.000 θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι ειδικοί, οι οποίοι συζητούν τα υπέρ και τα κατά μιας νομιμοποίησης των ναρκωτικών, όπως της κάνναβης ή ακόμα και της ηρωίνης, εξετάζουν αν οι ποινικές κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι αποτελεσματικές και περιορίζουν το πρόβλημα της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Υπηρεσίας Εξάρτησης Ράφαελ Γκράσμαν εξηγεί: «Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ναρκωτικών ουσιών δεν διαπιστώνει άνοδο στη χρήση ναρκωτικών στις χώρες στις οποίες επιβάλλονται στους χρήστες μικρότερες ποινές. Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Τσεχία είναι παραδείγματα χωρών όπου δεν καταγράφονται περισσότεροι χρήστες». 

Υπό αμφισβήτηση οι αυστηρές ποινές
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν βέβαια ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία από τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Την ίδια στιγμή όμως αμφισβητείται όλο και πιο έντονα ότι με αυστηρές ποινές και απαγορεύσεις αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, εκτιμά η Γερμανική Υπηρεσία Εξάρτησης.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δαπάνες για την εφαρμογή των απαγορεύσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τα έξοδα για την πρόληψη. Οι ειδικοί της Γερμανικής Υπηρεσίας Εξάρτησης δεν τάσσονται σε καμιά περίπτωση υπέρ της νομιμοποίησης σκληρών ναρκωτικών, όπως προτείνουν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί: «Το ζήτημα δεν είναι τι επιτρέπεται και πόσο λίγο μας ενδιαφέρει, λέει ο Ράφαελ Γκράσμαν. Σημαντικό είναι ποια πολιτική θέλουμε στο τομέα της υγείας: χρειαζόμαστε πρόληψη, θα πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα, δεν είναι παιχνίδι η ηρωίνη και η κάνναβη. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει μια σωστή και αποτελεσματική πρόληψη, η οποία θα επεκτείνεται και στις νόμιμες ναρκωτικές ουσίες, όπως ο καπνός και το αλκοόλ και θα πρέπει να επενδύσουμε στη θεραπεία. Όμως όλα αυτά κοστίζουν».