ΔΙΕΘΝΗ

Οι καταρρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών κόστισαν 25-30 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ (Βίντεο)

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2012, 15:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν κόστισαν και ιδιαίτερα ακριβά στο Ισραήλ οι αναχαιτίσεις παλαιστινιακών ρουκετών από το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» στην διάρκεια των οκτώ ημερών των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα.
Δεν κόστισαν και ιδιαίτερα ακριβά στο Ισραήλ οι αναχαιτίσεις παλαιστινιακών ρουκετών από το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» στην διάρκεια των οκτώ ημερών των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα.
Συνολικά κόστισαν 25-30 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση σήμερα, υποστηρίζοντας πως το σύστημα αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, «αξίζει τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι' αυτό».

«Εάν ο Σιδηρούς Θόλος είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ή στον δείκτη Nasdaq -των μετοχών επιχειρήσεων τεχνολογίας- θα είχε πολλαπλασιάσει την αξία των μετοχών του πολλές φορές ήδη», δήλωσε ο υπουργός Άβι Ντίχτερ στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Το σύστημα, που βασίζεται σε ρυμουλκούμενες συστοιχίες πυραύλων κατευθυνόμενων με ραδιεντοπισμό, κατέρριψε τις 421 από τις περίπου 1.500 ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της 14ης Νοεμβρίου και της σύναψης της εκεχειρίας με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος έφτασε το 90%. Για να μειωθεί το κόστος, το σύστημα προβαίνει σε εμπλοκή μόνον όταν οι ρουκέτες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές, αν και συχνά εκτοξεύονται δύο πύραυλοι αναχαίτισης μονομιάς.

Παλαιστινιακές ρουκέτες στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στο Ισραήλ και τραυμάτισαν δεκάδες στην διάρκεια της σύγκρουσης, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη Ασντότ, την ημέρα που η Rafael Advanced Defence Systems Ltd, η κρατική εταιρεία η οποία κατασκευάζει το σύστημα Σιδηρούς Θόλος, ανέφερε ότι αυτό υπέστη μια δυσλειτουργία.

Εάν περνούσαν περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς, ειδικά αυτές οι οποίες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Τελ Αβίβ, και προκαλούσαν μεγάλης κλίμακας απώλειες, θα ήταν βέβαιο πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα εξαπέλυε μια εκστρατεία μαζικών αντιποίνων, πιθανότατα περιλαμβανομένης μιας εκτεταμένης χερσαίας επιχείρησης.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος υπολόγισε πως μια τέτοια κλιμάκωση θα κόστιζε στο Ισραήλ ως και 380 εκατ. δολάρια ανά ημέρα. Οι ΗΠΑ, που θέλουν να συμβάλλουν στην αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του συστήματος Σιδηρούς Θόλος και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στο Ισραήλ στο πεδίο αυτό χθες.

Το Ισραήλ, που σήμερα διαθέτει πέντε τέτοιες συστοιχίες, λέει ότι χρειάζεται 13 για να εξασφαλίζεται ικανοποιητική πυραυλική άμυνα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Μια πηγή της στρατιωτικής βιομηχανίας τοποθετεί το κόστος για το Ισραήλ στα περίπου 50 εκατ. δολάρια ανά συστοιχία.

Η πιο ισχυρή από αυτές τις ρουκέτες είναι η ιρανικού σχεδιασμού Fajr-5, με δραστικό βεληνεκές 75 χλμ. και δυνατότητα να φέρει γόμωση 175 κιλών, αν και η Χαμάς ανέφερε ότι χρησιμοποίησε και μια παραλλαγή της κατασκευασμένη στη Γάζα, την Qassam M-75.