ΔΙΕΘΝΗ

Υπέγραψε ο Ομπάμα τη συμφωνία

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2013, 08:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπέγραψε ο Ομπάμα τη συμφωνία
Facebook Twitter Whatsapp
Υπεγράφη σήμερα από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το νομοσχέδιο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Υπεγράφη σήμερα από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το νομοσχέδιο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει, ωστόσο, τη συμφωνία ανεπαρκή, ενώ και ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s προειδοποιεί πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτραπεί αρνητική αξιολόγηση του αξιόχρεού της.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους φόρους και οι μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες. «Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην «εύθραυστη» οικονομική ανάκαμψη.
«Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία χαλιναγώγηση των μεσοπρόθεσμων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Ράις.

Από την πλευρά της η Moody΄s, σημειώνει πως συμφωνία για τον προϋπολογισμό καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν προσφέρει μία βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης.

Η Moody΄’s προσθέτει πως αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τους επόμενους μήνες, «τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μελλοντικά μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί στον χαρακτηρισμό του ‘σταθερού’ η αρνητική προοπτική για τα κρατικά ομόλογα. Αφ’ ετέρου, η μη εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση».
Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολογεί τις ΗΠΑ με βαθμολογία Aaa με αρνητική προοπτική.