ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στο Ισραήλ λόγω του διορισμού του Χέιγκελ στο Πεντάγωνο

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2013, 15:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανησυχία στο Ισραήλ λόγω του διορισμού του Χέιγκελ στο Πεντάγωνο
Facebook Twitter Whatsapp
«Την ανησυχία του Ισραήλ» προκαλεί ο διορισμός του Χέιγκελ στο Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου.  
«Την ανησυχία του Ισραήλ» προκαλεί ο διορισμός του Χέιγκελ στο Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου.  
Ο πρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Ρέουβεν Ρίβλιν επέκρινε σήμερα την επιλογή από τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ ως υπουργού Άμυνας.

«Ο διορισμός του Χέιγκελ δεν επηρεάζει μόνο το Ισραήλ, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας. Η θεωρία της 'εξαίσιας απομόνωσης' την οποία υπερασπίζεται ο Χέιγκελ τροποποιεί την αμερικανική στρατηγική στον κόσμο», γράφει ο Ρίβλιν, αναφερόμενος προφανώς στις επιφυλάξεις του Τσακ Χέιγκελ όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

«Αυτή η αντίληψη πρέπει να προκαλέσει την ανησυχία του Ισραήλ, αλλά δεν πρέπει να το φοβίσει», πρόσθεσε ο Ρίβλιν, ο οποίος είναι μέλος του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ένα πρόσωπο δεν μπορεί να καθορίσει μόνο του την πολιτική (μιας χώρας), αυτός ο διορισμός δεν συνιστά κίνδυνο για τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε, δύο εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές.

Πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που αναφέρθηκε στο διορισμό του Χέιγκελ, ο υπουργός Παθητικής Άμυνας Άβι Ντίστερ ζήτησε από την πλευρά του «να επιδειχθεί μεγαλύτερη σύνεση».

«Υπήρξαν στο παρελθόν διορισμοί (στις ΗΠΑ) που φαίνονταν ανησυχητικοί, αλλά στο τέλος η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική, είτε για καλό είτε για κακό», υπενθύμισε ο Ντίστερ μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ο Χέιγκελ διαβεβαίωσε πάντως για την «πλήρη υποστήριξή» του προς το εβραϊκό κράτος λίγο μετά την ανακοίνωση του διορισμού του χθες Δευτέρα από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Οι ισραηλινές εφημερίδες ήταν σήμερα μοιρασμένες. Σε ένα σχόλιό της, η (ανεξάρτητη) Γεντιότ Αχρονότ υποστηρίζει πως ο Τσακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο είναι «ο χειρότερος εφιάλτης για την κυβέρνηση της δεξιάς που πρόκειται να σχηματισθεί μετά τις εκλογές», αναφερόμενη στην πιθανή νίκη της πλειοψηφίας του Νετανιάχου.

Άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν αντίθετα ότι η επιλογή του προέδρου Ομπάμα υπαγορεύεται από μια παγκόσμια αμερικανική στρατηγική, στην οποία το Ισραήλ δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η εφημερίδα Ισραήλ Χαγιόμ (φιλοκυβερνητική) που διανέμεται δωρεάν, επικρίνει ανοικτά την επιλογή αυτή. «Σε έναν ουτοπικό κόσμο όπου βασιλεύει το Καλό, ο Τσακ Χέιγκελ θα είχε τη θέση του στο Πεντάγωνο. Αλλά σ' ένα κόσμο όπου οι μηχανές φυγοκέντρησης γυρίζουν διαρκώς σε επικίνδυνες χώρες όπως το Ιράν, πρόκειται για μια ουτοπική επιλογή», υποστηρίζει.