ΔΙΕΘΝΗ

Το Κουρδιστάν προχωρά σε εξαγωγές πετρελαίου ανεξάρτητα από την Βαγδάτη

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2013, 22:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Κουρδιστάν προχωρά σε εξαγωγές πετρελαίου ανεξάρτητα από την Βαγδάτη
Facebook Twitter Whatsapp

Το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε ξανά να εξάγει αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, μέσω του τουρκικού εδάφους, σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας.

Το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε ξανά να εξάγει αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, μέσω του τουρκικού εδάφους, σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ως σήμερα στην προσπάθεια της Βαγδάτης να ελέγξει πλήρως το πετρέλαιο στην ιρακινή επικράτεια. Η εξαγωγή αργού πετρελαίου, καθώς και μικρών ποσοτήτων συμπυκνωμάτων, δείχνει την εντεινόμενη δυσανεξία των αρχών της αυτόνομης περιφέρειας όπου οι Κούρδοι είναι η πλειονότητα των κατοίκων έναντι των προσπαθειών της Βαγδάτης να εμποδίσει την πορεία της προς μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Αξιωματούχοι στη Βαγδάτη σημειώνουν ότι θεωρούν την εμπορία πετρελαίου από τους Κούρδους παράνομη, ενώ προσθέτουν πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τις καθυστερούμενες οφειλές της κυβέρνησης προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ.

Η ποσότητα των εξαγόμενων υδρογονανθράκων δεν είναι μεγάλη, αλλά οι πηγές της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν το γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας αφού καθιστά σαφή την πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία. Οι πρώτες ποσότητες του πετρελαίου μεταφέρθηκαν οδικώς με δεξαμενοφόρα φορτηγά στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης, στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου της ναυτιλίας και της βιομηχανίας.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν μας εξουσιοδότησε να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου που προέρχεται από το κοίτασμα Τακ Τακ», είπε σε συνέντευξη του ο Μεχμέτ Σεπίλ, πρόεδρος της εταιρείας Genel Energy, που εδρεύει στην Τουρκία. Όμως η Βαγδάτη επιμένει ότι η κεντρική κυβέρνηση διατηρεί το αποκλειστικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εγκρίνει τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Εάν η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν επιμένει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, η πολιτική κατάσταση θα επιδεινωθεί και η επίτευξη συμφωνίας θα καταστεί πιο δύσκολη», επεσήμανε ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος του πετρελαϊκού τομέα. Το πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο του χάσματος Βαγδάτης και Κουρδιστάν κι απειλεί να υποσκάψει την ενότητα της χώρας, έναν μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τον περασμένο μήνα, η πολιτική ηγεσία των Κούρδων ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου διαμέσου του ελεγχόμενου από τη Βαγδάτη αγωγού Ιράκ-Τουρκίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διένεξης εξαιτίας των οφειλών της Βαγδάτης προς τις ημιαυτόνομες περιοχές. Το εμπόριο αργού οδικώς, μέσω των τουρκικών εδαφών, θα συνεχιστεί, επισήμανε πηγή της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Η Τουρκία προσφέρει στο Κουρδιστάν διυλισμένα προϊόντα.