ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Μειώσεις έως και 7% στο ρεύμα

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2013, 12:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλγαρία: Μειώσεις έως και 7% στο ρεύμα
Facebook Twitter Whatsapp
Μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα κυμαίνεται από 6% έως και 7%, τίθεται σε ισχύ από σήμερα για τα βουλγαρικά νοικοκυριά, έπειτα από σχετική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC), σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).
Μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα κυμαίνεται από 6% έως και 7%, τίθεται σε ισχύ από σήμερα για τα βουλγαρικά νοικοκυριά, έπειτα από σχετική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC), σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR). Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις για την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, η απερχόμενη κυβέρνηση και η SEWRC έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα, για να ικανοποιήσουν το αίτημα των πολιτών και να μειώσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (του Ιανουαρίου 2013) ήταν αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η SEWRC έπρεπε να αναλύσει άμεσα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και να μειώσει τις τιμές των τριών εταιρειών διανομής ενέργειας στη χώρα, των CEZ, EVN και Energo Pro, λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους, τονίζεται στο δημοσίευμα της BNR.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η αναδιανομή της παραγόμενης ενέργειας από διάφορες πηγές. Από το ενεργειακό μείγμα (ηλεκτροπαραγωγής) που κατευθύνεται στην αγορά θα αφαιρεθούν οι σταθμοί που έχουν ως καύσιμο τον άνθρακα, διότι - σύμφωνα με το σκεπτικό της SEWRC - είναι πολύ ακριβοί και η ενέργεια που παράγεται από αυτούς θα αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, το ισχύον ποσοστό του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι 60% του συνόλου της παραγωγής και μπορεί να αυξηθεί στο 75%. Αυτό που, προς το παρόν, δεν μπορεί να «κοπεί» από το ενεργειακό μείγμα είναι το μερίδιο της «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε δηλώσεις της, η απερχόμενη πρόεδρος της SEWRC Γιουλιάνα Ιβάνοβα ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν προχωρά σε καμία αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που αφορά στην αγορά και τόνισε ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε καμία από τις εταιρείες (διανομής ενέργειας).

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εταιρειών διανομής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα υποστούν τεράστιες ζημίες από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.