ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εταίρος στην Πορτογαλία

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2013, 19:39 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2013, 19:39
Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εταίρος στην Πορτογαλία
Facebook Twitter Whatsapp

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ φέρνει κι άλλες εξελίξεις. Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Πάουλου Πόρτας, δεύτερος τη τάξει στη συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιο, ανακοίνωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτησή του, μία ημέρα μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του υπουργού Οικονομικών Βιτόρ Γκάσπαρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ φέρνει κι άλλες εξελίξεις. Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Πάουλου Πόρτας, δεύτερος τη τάξει στη συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιο, ανακοίνωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτησή του.

«Σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτησή μου. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη», γράφει στη σχετική του ανακοίνωση ο Πόρτας, επικεφαλής του μικρού συντηρητικού κόμματος CFS-PP, εταίρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Πάσους Κουέλιου στην κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία, που ασκεί την εξουσία στη χώρα από τον Ιούνιο του 2011.

Στην επιστολή που συνοδεύει την εντελώς αναπάντεχη παραίτησή του, έπειτα από αυτή του Γκάσπαρ—αρχιτέκτονα της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που συμβαδίζει με τις αξιώσεις των δανειστών της τρόικας των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ— ο Πόρτας τονίζει πως διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού να επιλέξει ως αντικαταστάτη στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Λουΐς Αλμπουκέρκι, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από σήμερα το απόγευμα.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την χαραγμένη οδό στο υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την εκλογή αυτή, όμως διαφωνώ», προσθέτει ο Πόρτας.

«Επεσήμανα την άποψή μου στον πρωθυπουργό, ο οποίος μολαταύτα επέμεινε στην εκλογή του. Κατά συνέπειαν, η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με υποκρισία. Αυτό δεν θα ήταν πολιτικά βιώσιμο, αλλά ούτε και ευκταίο», πρόσθεσε ο Πόρτας.

Ο παραιτηθείς υπουργός είχε εκφράσει και στο παρελθόν διαφωνίες για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε η κυβέρνηση και είχε απειλήσει μάλιστα να διαλύσει την συμμαχία σε περίπτωση που ετίθετο σ’ εφαρμογή το σχέδιο για αύξηση της φορολογίας των συνταξιούχων.