ΔΙΕΘΝΗ

Επανάληψη διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2013, 08:39 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2013, 08:39
Επανάληψη διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι
Facebook Twitter Whatsapp

Μία μέρα μετά την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά, το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι άρχισε και πάλι να δέχεται διεθνείς πτήσεις. Οι εσωτερικές πτήσεις και οι πτήσεις cargo επαναλήφθηκαν από χθες το βράδυ. 

Μία μέρα μετά την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά, το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι άρχισε και πάλι να δέχεται διεθνείς πτήσεις. Οι εσωτερικές πτήσεις και οι πτήσεις cargo επαναλήφθηκαν από χθες το βράδυ. 

Όπως ανακοίνωσε η Kenya Airways, ο πρώτες διεθνείς πτήσεις - προερχόμενες από Λονδίνο και Μπανγκόκ - αναμένετο να προσγειωθούν το πρωί στο τέρμιναλ που προορίζεται για τις εσωτερικές πτήσεις. 

Σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας, η φωτιά άρχισε λίγο πριν από τις 05:00 στα γκισέ μετανάστευσης των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα. 

Τμήματα του αεροδρομίου κατέρρευσαν και τα σωστικά συνεργεία, μολονότι αναπτύχθηκαν γρήγορα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν διέθεταν τα κατάλληλα μέσα. Αξιωματούχος του κενυατικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως τα τμήματα αφίξεων και μετανάστευσης του αεροδρομίου καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Εκπρόσωπος του κενυατικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε πως δεν υπήρξε κανένα θύμα από την πυρκαγιά. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Kenya Airways, ένας εργαζόμενος της αεροπορικής εταιρείας και ένας επιβάτης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από εισπνοή τοξικών καπνών, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πτήσεις με προορισμό το Ναϊρόμπι προσγειώθηκαν χθες σε άλλα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων αυτό της Μομπάσα, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού. Η Kenya Airways ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των διεθνών πτήσεών της. Η British Airways ανακοίνωσε τη ματαίωση μιας πτήσης, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM τη ματαίωση τεσσάρων και η South African Airways δύο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, όμως ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα προσφέροντας τη βοήθεια των ΗΠΑ.  

Η πυρκαγιά σημειώθηκε 15 χρόνια ακριβώς από τη διπλή επίθεση στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ, την οικονομική πρωτεύουσα της γειτονικής Τανζανίας. Από τις επιθέσεις αυτές της Αλ-Κάιντα, είχαν χάσει τη ζωή τους 224 άνθρωποι. Εντούτοις τίποτα δεν δείχνει στο στάδιο αυτό ότι η χθεσινή πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.