ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απίθανο να συγκληθεί πριν τον Οκτώβριο η διάσκεψη για τη Συρία

Δημοσίευση 13 Αυγούστου 2013, 13:07 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2013, 13:07
Μόσχα: Απίθανο να συγκληθεί πριν τον Οκτώβριο η διάσκεψη για τη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Από τον Οκτώβρη και μετά εκτιμά η Μόσχα ότι θα διεξαχθεί η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ρώσος διπλωμάτης

Από τον Οκτώβρη και μετά εκτιμά η Μόσχα ότι θα διεξαχθεί η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ρώσος διπλωμάτης

Ειδικότερα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για την προετοιμασία της αποκαλούμενης «Διάσκεψης της Γενεύης 2» με στόχο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι σύροι αντικαθεστωτικοί και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η (ειρηνευτική διάσκεψη) είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο γιατί υπάρχουν διάφορες διοργανώσεις, περιλαμβανομένης της 'υπουργικής εβδομάδας' στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», δήλωσε ο Γκατίλοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

«Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής της το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αναφορικά με τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την διοργάνωση», πρόσθεσε.

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη, η οποία έχει καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο σαφές σχέδιο με στόχο τον διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, που έχει πουλήσει όπλα στη συριακή κυβέρνηση και κατά καιρούς προστάτευσε τον Άσαντ απέναντι στην διεθνή καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι η διάσκεψη θα διεξαγόταν στο τέλος Μαΐου.

Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή καταστρατηγήθηκε εν μέρει επειδή οι αντάρτες είναι διχασμένοι και δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος είχε συνομιλίες με ανώτατους αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους στη Γενεύη, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης πριν από τον Αύγουστο.

Ο Γκατίλοφ δήλωσε επιπλέον ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες, μία πρόταση την οποία δεν αποδέχεται η Ουάσιγκτον.