ΔΙΕΘΝΗ

Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία

Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2013, 13:26 / Ανανεώθηκε 28 Αυγούστου 2013, 13:26
Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία
Facebook Twitter Whatsapp

Σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα θα θέσει σήμερα η Βρετανία υπ' όψιν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα θα θέσει σήμερα η Βρετανία υπ' όψιν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μήνυμά του που ανήρτησε στο twitter.

«Πάντοντε λέγαμε ότι θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Συρίας. Σήμερα (τα μέλη του Σ.Α.) έχουν την ευκαιρία να το πράξουν», συμπληρώνει.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν υπογράμμισε σήμερα από τη Χάγη την ανάγκη να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Συρία.

Όπως είπε, «είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα» και πρόσθεσε: «Μία ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται τώρα εκεί για να κάνει ακριβώς αυτό».

«Μόλις λίγες μέρες μετά την επίθεση (οι επιθεωρητές) έχουν συλλέξει πολύτιμα στοιχεία, έχουν μιλήσει με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της».

Οι εμπειρογνώμονες κατευθύνονται ξανά σήμερα στον τόπο όπου καταγγέλλεται ότι έγινε η επίθεση από το καθεστώς Άσαντ, μετά τη διακοπή της αποστολής τους χθες για λόγους ασφαλείας.

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως όσο παραμένουν στη Συρία, είναι απίθανο να γίνει στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, δεδομένου του κινδύνου που θα δημιουργείτο για την ασφάλειά τους.

Η Νορβηγία εξέδωσε πάντως σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang. 

«Αν δεν υπάρξει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας», ξεκαθάρισε.