ΔΙΕΘΝΗ

Αναποφάσιστος ο Ομπάμα για τη Συρία - Θα νικήσουμε διαμηνύει ο Άσαντ

Δημοσίευση 29 Αυγούστου 2013, 07:54 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2013, 17:21
Αναποφάσιστος ο Ομπάμα για τη Συρία - Θα νικήσουμε διαμηνύει ο Άσαντ
Facebook Twitter Whatsapp

Κορυφώνεται η συζήτηση για επέμβαση των Δυτικών στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά σε προάστια της Δαμασκού την περασμένη Τετάρτη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κορυφώνεται η συζήτηση για επέμβαση των Δυτικών στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά σε προάστια της Δαμασκού την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρος των ΗΠΑ ωστόσο να μην έχει πάρει ακόμα απόφαση, και τον Φρανσουά Ολάντ να αναδιπλώνεται. Αντιδράσεις από τη Ρωσία, σκληραίνει τη στάση του ο οποίος δηλώνει ότι η χώρα του θα νικήσει σε μία αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, από την πλευρά του δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν «οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» στη Συρία. Ο ίδιος ζήτησε να προωθηθεί μια «πολιτική λύση», ενώ δεν αναφέρθηκε σε μια αύξηση της «στρατιωτικής υποστήριξης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», όπως είχε κάνει την Τρίτη.

Βρετανία: Στρατιωτική δράση ακόμα και με παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Δεν έχει λάβει απόφαση ο Ομπάμα

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο PBS, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.

«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Στο μικροσκόπιο οι πιθανές στρατιωτικές επιλογές

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε. 

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως  οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο. 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή». 

Πάντως, ο στρατός της Συρίας βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για αντιμετώπιση πιθανής επέμβασης από μέρους των Δυτικών. «Εργαζόμαστε, όπως κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, για το χειρότερο σενάριο. Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την χώρα από τα πλήγματα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια κατάλληλη απάντηση», εξήγησε αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο

Ρωσία: Τα σχέδια για επέμβαση «πρόκληση» στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ

Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.