ΔΙΕΘΝΗ

Σιδερένια πυγμή στο μεταναστευτικό από τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2013, 22:01 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2013, 17:35
Σιδερένια πυγμή στο μεταναστευτικό από τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό
Facebook Twitter Whatsapp

Με την καθιερωμένη του ποδηλατάδα ξεκίνησε τη μέρα του ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία, Τόνι Αμποτ, ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στα έξι χρόνια κυβερνήσεων των Εργατικών. 
 

Με την καθιερωμένη του ποδηλατάδα ξεκίνησε τη μέρα του ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία, Τόνι Αμποτ, ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στα έξι χρόνια κυβερνήσεων των Εργατικών. 

Ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βασικές του προτεραιότητες είναι το μεταναστευτικό και η κατάργηση του φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Στόχος μας πλέον δεν θα είναι απλά να σταματάμε τα σκάφη με τους μετανάστες, αλλά να τα γυρίζουμε πίσω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, η κυβέρνηση των Εργατικών άνοιξε και πάλι τα κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει δραστικά την εξωτερική βοήθεια που προσφέρει η χώρα του και η οποία φτάνει τα 4 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, του κεντροδεξιού Τζον Κι, ο οποίος υπενθύμισε ότι η βοήθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρές χώρες του Ειρηνικού.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων, η συντηρητική συμμαχία υπό τον Αμποτ κέρδισε 88 έδρες, έναντι 57 των Εργατικών του Κέβιν Ραντ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών.