ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το παράθυρο ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2013, 19:08 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2013, 19:08
Ανοιχτό το παράθυρο ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ γύρω από το θέμα της Συρίας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.

Συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ γύρω από το θέμα της Συρίας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ύστερα από συνάντησή του με άραβες υπουργούς Εξωτερικών και παρουσία του ομολόγου του του Κατάρ Χαλέντ αλ-Ατίγια, ο Τζον Κέρι τόνισε ότι οι Άραβες υπουργοί κλίνουν προς τη συνυπογραφή της ανακοίνωσης της G20, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 12 χώρες, η οποία ζητεί ισχυρή διεθνή απάντηση μετά την επίθεση με χημικά όπλα, την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. "Όλοι μας συμφωνούμε ότι η χρηση από τον 'Ασαντ χημικών όπλων, τα οποία σκότωσαν εκατοντάδες αθώους, ξεπερνά τη διεθνή κόκκινη γραμμή", υπογράμμισε ο Κέρι.

Η στάση της Γαλλίας 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δέχεται πιέσεις στη χώρα του αλλά και από ευρωπαίους εταίρους να υπάρξει εντολή του ΟΗΕ πριν από οιαδήποτε επέμβαση στη Συρία, δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά τα προηγούμενα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας.

"Όσον αφορά τα σχόλια του προέδρου Ολάντ σχετικά με τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ ακούμε προσεκτικά όλους τους φίλους μας. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από τον πρόεδρο", τόνισε ο Κέρι.

Το Ισραήλ θα ενημερωθεί από τις ΗΠΑ ώρες πριν από την επίθεση 

Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν το Ισραήλ ώρες πριν από μια επίθεση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος. Σε ερώτηση πόσο διάστημα πριν από την επίθεση θα ενημερωθεί το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε :"'Ωρες".

Το Ισραήλ, όπως αναφέρει το Αθνηναϊκό Πρακτορείο, σκοπεύει να αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα και επιπλέον στρατεύματα, καθώς φοβάται για αντίποινα, εάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει το πράσινο φως για την επίθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει φόβους ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Συρίας θα ενθαρρυνθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις για εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.