ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2013, 10:07 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2013, 10:07
Αρχίζει η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

Με δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και της τουρκοκυπριακής, Οσμάν Ερτούγ, αρχίζει η προετοιμασία για την επανάληψη τον ερχόμενο μήνα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, που είχαν διακοπεί με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς τον Ιούνιο του 2012. 

Με δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και της τουρκοκυπριακής, Οσμάν Ερτούγ, αρχίζει η προετοιμασία για την επανάληψη τον ερχόμενο μήνα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, που είχαν διακοπεί με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς τον Ιούνιο του 2012. Το δείπνο κρίνεται ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι δυο διαπραγματευτές θα τα πουν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Αλ. Ντάουνερ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Μαυρογιάννη και Ερτούγ, ενώ αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι ο τρόπος επανέναρξης των συνομιλιών, ο ρόλος των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και η ουσία των συνομιλιών, από πού δηλαδή αρχίζουν και πώς εκλαμβάνεται το έγγραφο συγκλίσεων του ΟΗΕ από την κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατ' ουδένα λόγο θεωρεί το έγγραφο του ΟΗΕ ως έγγραφο διαπραγμάτευσης. Και άλλωστε, πρόσθεσε, κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.