ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: «Σύναξη» της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς έξω από το Κόμο στις 13-14 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2013, 23:02 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2013, 18:44
Ιταλία: «Σύναξη» της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς έξω από το Κόμο στις 13-14 Σεπτεμβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Οργανώσεις και κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς πρόκειται να συναντηθούν την 13η και 14η Σεπτεμβρίου στο Καντού, έξω από την πόλη Κόμο της Βόρειας Ιταλίας.

Οργανώσεις και κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς πρόκειται να συναντηθούν την 13η και 14η Σεπτεμβρίου στο Καντού, έξω από την πόλη Κόμο της Βόρειας Ιταλίας.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην συνάντηση την οποία οργανώνει το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα Forza Nuova («Νέα Δύναμη»), το οποίο δεν έχει εκλέξει αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο, θα πάρουν μέρος δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς από την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, ενώ φέρεται να έχει προσκληθεί και εκπρόσωπος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι στην διημερίδα πρόκειται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

Η πρωτοβουλία προκαλεί, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία, αρνήθηκε να φιλοξενήσει σε χώρο του δήμου του την εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε «προσβλητική για κάθε πόλη που προθυμοποιείται να την υποδεχθεί και να την στηρίξει».

Η ένωση των ιταλών Παρτιζάνων (ανταρτών της Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού) τόνισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή αντιβαίνει στις αρχές του ιταλικού συντάγματος, έχει νεοναζιστικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει αντισημιτικές ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, οι ακροδεξιές οργανώσεις, στην διημερίδα τους, πρόκειται μεταξύ άλλων να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην νομική αναγνώριση των δεσμών των ομοφυλόφιλων, η οποία έχει κυρωθεί σε μεγάλο μέρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στο να αποκτούν αυτόματα την υπηκοότητα της χώρας στην οποία γεννιούνται τα παιδιά των μεταναστών.

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στις εκδηλώσεις της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση μιας ειδικής επιτροπής ελέγχου και θα περιορίζεται, ούτως ή άλλως, σε τρεις συζητήσεις των εν λόγω οργανώσεων.

Ο Τύπος δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους «αγώνες» που αναμένεται να οργανωθούν, με την συμμετοχή ευρωπαίων ακροδεξιών.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε και αυτό την έντονη αντίθεσή του στην συνάντηση του Καντού, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να προσφέρεται βήμα σε δυνάμεις που δεν σέβονται τις δημοκρατικές αρχές οι οποίες διασφαλίζονται από το Σύνταγμα.

Ο δήμαρχος του Καντού, Κλάουντιο Μπιτζότζερο, ο οποίος είχε εκλεγεί με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «το ιταλικό σύνταγμα του 1948 εγγυάται σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, υπό τον όρο να μην προσφεύγουν στην βία και στην χρήση όπλων».