ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες «καταποντίστηκαν» - Κακά μαντάτα για το Βερολίνο

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 07:44 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:01
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες «καταποντίστηκαν» - Κακά μαντάτα για το Βερολίνο
Facebook Twitter Whatsapp

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία προσδιορίζει τα δεδομένα στη Γερμανία, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές. Το ότι ο επόμενος καγκελάριος θα λέγεται Άνγκελα Μέρκελ είναι πια πέρα από κάθε αμφισβήτηση. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία προσδιορίζει τα δεδομένα στη Γερμανία, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές. Το ότι ο επόμενος καγκελάριος θα λέγεται Άνγκελα Μέρκελ είναι πια πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Οι δημοσκοπήσεις μέτρησαν σωστά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, οι χριστιανοκοινωνιστές – αδελφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ κέρδισαν σχεδόν 6 μονάδες και άγγιξαν το 49%, οι σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν, έστω και ελαφρά κατά 2,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Ρέσλερ καταποντίστηκαν, κάτι που δεν αποτελεί καλά μαντάτα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.

Η τελευταία εβδομάδα αναμένεται να συνοδευτεί από την απεγνωσμένη τους προσπάθεια, να αποσπάσουν από το «αστικό» στρατόπεδο του κυβερνητικού συνασπισμού όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Αυτό έδειξαν οι πρώτες δηλώσεις του Ρεσλερ και των κορυφαίων του κόμματος, ενώ από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς της Μέρκελ έδειξαν μια σαφή απροθυμία να βοηθήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτό είναι ένα ασφαλές σημάδι, ότι στο επιτελείο της καγκελαρίου έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται στο «μεγάλο συνασπισμό». Από την άλλη πλευρά, και οι σοσιαλδημοκράτες αντιλαμβάνονται, ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα για να κυβερνήσουν με τους πράσινους, αν κάτι επιβεβαίωσαν οι δημοσκοπήσεις είναι η πτωτική τάση των τελευταίων, σε βαθμό που αν καταφέρουν να πάρουν πάνω από 10% στις ομοσπονδιακές εκλογές να θεωρηθεί επιτυχία.  

Η Γερμανία οδεύει προς ένα μεγάλο συνασπισμό λοιπόν και το ερώτημα είναι, τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα. Στα κυβερνητικά επιτελεία, θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μας συνέφερε περισσότερο, παραπέμπουν μάλιστα, όταν ερωτώνται στις δηλώσεις του Στάινμπρουκ για ένα σχέδιο Μάρσαλ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο Στάινμπρουκ σκοπεύει να βοηθήσει με γερμανικά λεφτά, το σχέδιο Μάρσαλ θέλει να το χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκό φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές. Αν αυτό δεν γίνει, δεν υπάρχει και σχέδιο Μάρσαλ.

Όπως η Μέρκελ ούτε οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν να ακούνε για κούρεμα, αν και είναι  ότι στη διάρκεια της κρίσης εμφανίζονταν πιο φιλικοί για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί καμιά εγγύηση για το τι θα κάνουν αύριο. Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την κυπριακή κρίση, ξέρουν ότι το αρνητικό κλίμα για την Κύπρο που επέφερε το κούρεμα των καταθέσεων, ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά επιθετικής πολιτικής των σοσιαλδημοκρατών ως αντιπολίτευση.

Αν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός πάντως, μάλλον θα χάσουμε τον Σόιμπλε, αν και οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν κανέναν υποψήφιο με προσόντα να κάτσει στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο ο Άσμουσεν θα ήταν αποδεκτός από την Μέρκελ, τον μισεί όμως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του κόμματος. Το πιθανότερο είναι στην περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, το υπουργείο Οικονομικών να πάει σε κάποιον χριστιανοδημοκράτη, ή χριστιανοκοινωνιστή όπως ο Φρίντριχ. Το αν τα ελληνικά ζητήματα θα διευθετηθούν σε αυτήν την περίπτωση με την ταχύτητα που περιμένουν ο Σαμαράς και το υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα ερωτηματικό.