ΔΙΕΘΝΗ

Der Standard: Σε δίλημμα η Άνγκελα Μέρκελ

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 14:40 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2013, 14:37
Der Standard: Σε δίλημμα η Άνγκελα Μέρκελ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δίλημμα βρίσκεται η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Η πανωλεθρία των Φιλελευθέρων καταδεικνύει το δίλημμα της Μέρκελ. Δεδομένου ότι –σε αντίθεση με τον Χ. Ζέεχοφερ- δεν θα καταφέρει να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζεται έναν κυβερνητικό εταίρο. 

Σε δίλημμα βρίσκεται η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Η πανωλεθρία των Φιλελευθέρων καταδεικνύει το δίλημμα της Μέρκελ. Δεδομένου ότι –σε αντίθεση με τον Χ. Ζέεχοφερ- δεν θα καταφέρει να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζεται έναν κυβερνητικό εταίρο.

Το αποτέλεσμα των Φιλελευθέρων όμως είναι τόσο καταστροφικό, που καθιστά αμφίβολο εάν θα καταφέρει τις τελευταίες αυτές μέρες να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Ορισμένοι θα σκεφτούν άλλωστε: μια ψήφος στους Φιλελεύθερους είναι ούτως ή άλλως χαμένη».

«Το γεγονός ότι με τον υποψήφιο Ούντε οι Σοσιαλδημοκράτες έπεισαν μόλις το 1/5 των ψηφοφόρων, ενισχύει την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Βαυαρίας δεν θα έχει ένα λαμπρό μέλλον», παρατηρεί η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Αν λάβει κανείς υπόψη και το τραγικό αποτέλεσμα των Πρασίνων, τότε μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ανεξάρτητα από τα λάθη στα οποία υποπίπτουν οι πολιτικοί των Χριστιανοκοινωνιστών, οι τελευταίοι κερδίζουν πάντα. Για τους Πράσινους το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο πικρό. Δεδομένης της κατάστασης των Σοσιαλδημοκρατών, είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι αλλαγή στη Βαυαρία μπορεί να συντελεστεί μόνον εάν ενισχυθούν σημαντικά οι Πράσινοι. Αυτό όμως δε συμβαίνει, καθώς άλλα κόμματα, και κυρίως οι Χριστιανοκοινωνιστές, έχουν υιοθετήσει πράσινες ιδέες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Weser-Kurier σχολιάζει: «Ένα μπορεί να θεωρείται σχεδόν βέβαιο: στο εξής η Άγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη πιο χοντροκέφαλο Χ. Ζέεχοφερ. Είναι ο ισχυρότερος πολιτικός κρατιδίου της χώρας. Σε περίπτωση που (μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές) συνεχιστεί η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, η καγκελάριος θα βρίσκεται αφενός αντιμέτωπη με την Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι και αφετέρου με τους Χριστιανοκοινωνιστές οι οποίοι δυσκολεύονται να κινηθούν από το βάρος της δύναμής τους».

Η Neue Osnabrücker Zeitung δεν διακρίνει σημαντικά μηνύματα για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. «Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να μην ενισχύονται ενόψει της παγγερμανικής εκλογικής αναμέτρησης και μπορεί να επιβεβαιώθηκε η τάση που θέλει τους Πράσινους να καταγράφουν σημαντικές απώλειες μετά τα πρόσφατα δημοσκοπικά ρεκόρ. Εντούτοις η αποτυχία στη Βαυαρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσπείρωση και σε μια μεγαλύτερη κινητοποίηση ψηφοφόρων που πρόσκεινται στα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου η Μέρκελ θα πρέπει να αναρωτηθεί κυρίως πώς θα διεξάγει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοκοινωνιστές», υποστηρίζει η Berliner Zeitung. «Ο Ζέεχοφερ θα έχει απαιτήσεις και θα είναι η αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησης. Για να τον συγκρατήσει η Μέρκελ χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο. Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ούτε όμως και οι Πράσινοι, οι θέσεις των οποίων είναι εν μέρει μόνο διαμετρικά αντίθετες με εκείνες των Χριστιανοκοινωνιστών. Αυτός που μπορεί να βοηθήσει τη Μέρκελ απέναντι στους ισχυρούς Βαυαρούς είναι οι Σοσιαλδημοκράτες», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle