ΔΙΕΘΝΗ

Μαλάλα- Σνόουντεν υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2013, 13:58 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2013, 13:15
Μαλάλα- Σνόουντεν υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ
Facebook Twitter Whatsapp

Η 16χρονη Πακιστανή, Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο πρώην σύμβουλος της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι μεταξύ των 7 υποψηφίων που πρότειναν οι ευρωβουλευτές πρότειναν για το βραβείο Ζαχάροφ με το οποίο τιμάται η ελευθερία της σκέψης και απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 16χρονη Πακιστανή, Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο πρώην σύμβουλος της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι μεταξύ των 7 υποψηφίων που πρότειναν οι ευρωβουλευτές πρότειναν για το βραβείο Ζαχάροφ με το οποίο τιμάται η ελευθερία της σκέψης και απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο τελικός υποψήφιος για την τιμητική αυτή διάκριση που συνοδεύεται από 50.000 ευρώ θα επιλεγεί τον επόμενο μήνα.

Η 16χρονη Μαλάλα, η Πακιστανή μαθήτρια και ακτιβίστρια, η οποία αγωνίζεται για την επικράτηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πέρυσι γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα εναντίον της από τους ταλιμπάν ,την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο της, είναι η επικρατέστερη υποψήφια καθώς προτάθηκε από τρεις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στο φως της δημοσιότητας απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, προτάθηκε από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά), που αριθμεί 41 ευρωβουλευτές.

Το βραβείο θεωρείται η ανώτατη ευρωπαϊκή διάκριση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο παρελθόν με το βραβείο έχουν τιμηθεί ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι.

To Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.