ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Πλήγμα για τον Λίμπερμαν η επανεκλογή Μπαρκάτ

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2013, 07:32
Ισραήλ: Πλήγμα για τον Λίμπερμαν η επανεκλογή Μπαρκάτ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και πρώην μεγιστάνας της υψηλής τεχνολογίας Νιρ Μπαρκάτ επανεξελέγη χθες, με ποσοστό 51% στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιερουσαλήμ έναντι 45% του αντιπάλου του, του Μοσέ Λίον.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και πρώην μεγιστάνας της υψηλής τεχνολογίας Νιρ Μπαρκάτ επανεξελέγη χθες, με ποσοστό 51% στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιερουσαλήμ έναντι 45% του αντιπάλου του, του Μοσέ Λίον, ενός εβραίου ορθόδοξου που υποστηρίχθηκε από τον ακροδεξιό πολιτικό Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Η νίκη του Νιρ Μπαρκάτ καταφέρει σκληρό πλήγμα στον Λίμπερμαν, τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου (Ισραήλ το σπίτι μας), πρώην υπουργό Εξωτερικών και πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Βουλευτής σήμερα του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Λίμπερμαν ήλπιζε ότι μια νίκη του υποψηφίου του στην Ιερουσαλήμ θα ενίσχυε τα σχέδιά του να αναμετρηθεί πολιτικά με τον Νετανιάχου σε περίπτωση αθώωσης του στη δίκη του για διαφθορά, η απόφαση της οποίας αναμένεται τον προσεχή μήνα.

Ο Νιρ Μπαρκάτ διεκδίκησε την δημαρχία ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά εμφανίσθηκε ως υποστηρικτής της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά την πρώτη θητεία του, υιοθετώντας πολιτική του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Ιερουσαλήμ έχει τουλάχιστον 750.000 κατοίκους, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή παρουσία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία επιθυμούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Οι δήμαρχοι του Τελ Αβίβ και της Χάιφας, ο Ρον Χουλντάι του Εργατικού Κόμματος και ο Γιόνα Γιαχάβ του κεντροδεξιού κόμματος Καντίμα επίσης επανεξελέγησαν.