ΔΙΕΘΝΗ

Την κρισιμότητα των εκλογών στο Κόσοβο τονίζει ο Μπαν Κι-Μουν

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2013, 16:04
Την κρισιμότητα των εκλογών στο Κόσοβο τονίζει ο Μπαν Κι-Μουν
Facebook Twitter Whatsapp

Η επιτυχία των επικείμενων εκλογών θα έχει σημασία για τη μελλοντική εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν στην τακτική έκθεσή του.

Η επιτυχία των επικείμενων εκλογών θα έχει σημασία για τη μελλοντική εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν στην τακτική έκθεσή του.

Η κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο είναι ουσιαστικά ήρεμη με περιστασιακά εθνοτικά επεισόδια, όμως και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν αυξημένη προσήλωση στην αποτροπή εντάσεων στην περιοχή, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι-Μουν επισημαίνει ότι συνεχίζεται η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί πως αν και η ηγεσία της Σερβίας υποστηρίζει τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στις δημοτικές εκλογές και τους παρέχει ισχυρή στήριξη, εξακολουθεί να διεξάγεται μία έντονη εκστρατεία στο βόρειο Κόσοβο κατά της συμμετοχής στις εκλογές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξαίρει το Βελιγράδι και την Πρίστινα για τη συνεχόμενη δέσμευσή τους στο διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι οι ηγέτες τους απάντησαν με «όραμα και επιμονή» στις πολυάριθμες προκλήσεις που εμφανίστηκαν σε αυτή τη διαδικασία.

«Η πρόοδος προς την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιδιώξεις της Σερβίας και του Κοσόβου όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ. Και οι δύο πλευρές έκαναν εντυπωσιακά βήματα για να προσεγγίσουν το στόχο αυτό και η περαιτέρω πρόοδος προς την εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, θα έχει μέγιστη σημασία» υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην έκθεση, η οποία, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα μέσα Νοεμβρίου, γίνεται αναφορά στη δολοφονία μέλους της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), στις 19 Σεπτεμβρίου και τονίζεται ότι η Eulex στις έρευνες έχει τη βοήθεια της αστυνομίας του Κοσόβου και του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα και ότι πλήρη στήριξη υποσχέθηκε και η κυβέρνηση της Σερβίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) την περίοδο από 16 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου 2013, στο Κόσοβο καταγράφηκαν 75 επεισόδια που αφορούν μέλη μειονοτικών κοινοτήτων ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχαν σημειωθεί 90 τέτοια επεισόδια.

Για το ζήτημα των αγνοουμένων, ο Μπαν Κι-Μουν στην έκθεσή του αναφέρει ότι από την άφιξη της Eulex στο Κόσοβο, πριν από πέντε χρόνια διεξήχθησαν 407 επιτόπιες επιχειρήσεις και ότι εντοπίστηκαν τα λείψανα 355 αγνοουμένων τα οποία και επιστράφηκαν στις οικογένειες των θυμάτων. Ωστόσο, αναζητούνται ακόμη, τα ίχνη 1720 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν στις συγκρούσεις του 1998 – 1999.

Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ τονίζεται επίσης, ότι τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν πως τους τελευταίους τρεις μήνες 569 Σέρβοι εκτοπισμένοι εκδήλωσαν επιθυμία να επιστρέψουν στο Κόσοβο, όπως και 112 Ρομά, μέλη της κοινότητας Ασκάλι και μέλη της αιγυπτιακής κοινότητας που είχαν καταφύγει στο Μαυροβούνιο όπως και 45 μέλη των ίδιων κοινοτήτων που ζουν τώρα στην ΠΓΔΜ.