ΔΙΕΘΝΗ

Στο 22% η συμμετοχή στις εκλογές του Κοσόβου

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2013, 13:41 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2013, 13:41
Στο 22% η συμμετοχή στις εκλογές του Κοσόβου
Facebook Twitter Whatsapp

Ομαλά διεξήχθη ο χθεσινός επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών σε τρία εκλογικά κέντρα της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά λόγω προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση στην πόλη οι κάλπες μεταφέρθηκαν στο Κόσοβο Πόλιε για καταμέτρηση.

Ομαλά διεξήχθη ο χθεσινός επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών σε τρία εκλογικά κέντρα της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά λόγω προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση στην πόλη οι κάλπες μεταφέρθηκαν στο Κόσοβο Πόλιε για καταμέτρηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλιντέτα Ντάκα εκτίμησε ότι η ψηφοφορία ήταν πολύ επιτυχημένη και ότι στις κάλπες προσήλθαν 5.231 ψηφοφόροι, ποσοστό 22.38%.

Η ψηφοφορία κύλησε ειρηνικά, χωρίς προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ροή της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε η κ. Ντάκα.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής διευκρίνισε ότι, με βάση την έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αποφάσισε οι κάλπες να μεταφερθούν στο Κέντρο καταμέτρησης αποτελεσμάτων στο Κόσοβο Πόλιε και εκεί μετέβησαν όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για παρακολουθήσουν την καταμέτρηση.

Επαναληπτικές εκλογές διεξήχθησαν χθες σε τρία εκλογικά κέντρα, όπου δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 23.000 ψηφοφόροι, επειδή στις 3 Νοεμβρίου άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν κάλπες με ψηφοδέλτια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ χαιρέτισε την ειρηνική διεξαγωγή της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στο βόρειο Κόσοβο.

Ο κ. Ζανιέρ τόνισε ότι προσωπικό του ΟΑΣΕ, το οποίο εργάστηκε για τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας σε τρία εκλογικά κέντρα στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

"Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν πολύ καλό και πολλοί κάτοικοι προσήλθαν για να εκπληρώσουν το δικαίωμα εκλογής των εκπροσώπων τους. Είναι σημαντικό ορόσημο" επισήμανε.

Ο κ. Ζανιέρ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συνέχιση του διαλόγου της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος και πρόθυμος να παράσχει στήριξη σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Ευχαρίστησε ακόμη τον ΟΑΣΕ, την αποστολή της ΕΕ (Eulex) και την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) που είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Υπενθύμισε ότι ο ρόλος του ΟΑΣΕ ήταν να διευκολύνει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου, με βάση τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ.