ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Ο Ιβάνοφ δεν αναφέρθηκε σε ανάληψη μέτρων

Δημοσίευση 26 Δεκεμβρίου 2013, 18:43 / Ανανεώθηκε 26 Δεκεμβρίου 2013, 18:43
ΠΓΔΜ: Ο Ιβάνοφ δεν αναφέρθηκε σε ανάληψη μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ν. Πόποσκι, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου περί της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ν. Πόποσκι, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου περί της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Πόποσκι, ο Ιβάνοφ διαπίστωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. «Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες: το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζεται μία διεθνής συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΟΗΕ (η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), ενώ ένα μέρος (η Ελλάδα) που εκλήθη από το Δικαστήριο να μην συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή αυτή συμφωνία, συνεχίζει να αγνοεί την ετυμηγορία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε στο εάν, πώς και τι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο πρόκειται για μια διαπίστωση που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, καθώς και οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.