ΔΙΕΘΝΗ

Εκκλήσεις για επιείκεια στην υπόθεση Σνόουντεν

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2014, 22:49 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2014, 22:49
Εκκλήσεις για επιείκεια στην υπόθεση Σνόουντεν
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με επιείκεια τον πληροφορικό Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), δεδομένης της αξίας που έχουν οι αποκαλύψεις του για τα τεράστιας έκτασης προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών, έγραψε σήμερα η σύνταξη της εφημερίδας New York Times στο κύριο άρθρο του φύλλου.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με επιείκεια τον πληροφορικό Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), δεδομένης της αξίας που έχουν οι αποκαλύψεις του για τα τεράστιας έκτασης προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών, έγραψε σήμερα η σύνταξη της εφημερίδας New York Times στο κύριο άρθρο του φύλλου.

Το βασικό κύριο άρθρο της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πλέον κατανοούν πλήρως πόσο ευρέως τα τηλεφωνήματά τους, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα δεδομένα που ανταλλάσσουν παρακολουθούνται. Οι πληροφορίες που δόθηκαν σε δημοσιογράφους από τον Σνόουντεν εξάλλου οδήγησαν στην επανεξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών συλλογής πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και οδήγησαν μια επιτροπή την οποία συνέστησε ο Αμερικανός πρόεδρος να καλέσει να προχωρήσει μια μείζων αναδιοργάνωση της NSA, αναφέρεται ακόμη.

«Δοθείσης της τεράστιας αξίας των πληροφοριών τις οποίες αποκάλυψε και των καταχρήσεων που εξέθεσε, ο κ. Σνόουντεν αξίζει μια καλύτερη ζωή από αυτήν της μόνιμης εξορίας, του φόβου και της φυγής. Μπορεί να διέπραξε ένα έγκλημα για να το κάνει, αλλά προσέφερε στη χώρα του μια σπουδαία υπηρεσία», υπογράμμισε η σύνταξη της New York Times.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian —που μαζί με την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post είχαν λάβει τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν— κάλεσε επίσης σε ένα δικό της κύριο άρθρο χθες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν.

«Ελπίζουμε ότι οι πιο ψύχραιμοι εντός της (αμερικανικής) κυβέρνησης εργάζονται πάνω σε μια στρατηγική για να επιτραπεί στον κ. Σνόουντεν να επιστρέψει στις ΗΠΑ με αξιοπρέπεια και ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που διαθέτει για τον αντιμετωπίσει ανθρώπινα και κατά τρόπο που θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα για την αξία των whistleblowers (των καταμηνυτών ατασθαλιών) και της ίδιας της ελευθερίας του λόγου», έγραψε η Guardian, εξαίροντας εξάλλου το «ηθικό σθένος» του Αμερικανού πληροφορικού.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο, διέρρευσε πέρυσι έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ενόσω εργαζόταν για την NSA. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τον κατηγορούν για κατασκοπεία και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν απαγγελίες κι άλλων κατηγοριών.

Οι αποκαλύψεις οι οποίες έγιναν βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν πυροδότησαν έναν ευρύ διάλογο για το εύρος και το είδος των πληροφοριών που μπορούν να συλλέγουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να προστατεύουν τους Αμερικανούς από την τρομοκρατία, ενώ έδωσαν αφορμή να υπάρξουν πολυάριθμες προσφυγές στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η συλλογή τηλεφωνικών μεταδεδομένων από την NSA είναι νόμιμη, παρότι ένας άλλος δικαστής είχε αμφισβητήσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο το εάν και κατά πόσον η πρακτική αυτή συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα. Το ζήτημα μοιάζει πλέον όλο και πιο πιθανό να καταλήξει στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το προσωρινό άσυλο που απολαύει ο Σνόουντεν στη Ρωσία πρόκειται να λήξει τον Αύγουστο. Εάν δεν ανανεωθεί και οδηγηθεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή έως και 30 χρόνια κάθειρξη με το τρέχον κατηγορητήριο, αλλά είναι πιθανότερο να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ισόβια κάθειρξη, έγραψαν οι Τάιμς.

Ο νεοδιορισθείς υποδιευθυντής της NSA Ρικ Λέτζετ είχε δηλώσει πρόσφατα στην εκπομπή «60 Λεπτά» του CBS News ότι θα τασσόταν υπέρ της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση αμνηστίας στον Σνόουντεν εάν ο πληροφορικός συμφωνούσε να επιστρέψει όλα τα έγγραφα τα οποία έχει ακόμη στην κατοχή του, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Το κύριο άρθρο των New York Times ανέφερε ότι ο Σνόουντεν «έχει σαφώς δικαιολογίες» για τις πράξεις του, διότι το τρέχον νομικό πλαίσιο για όσους καταμηνύουν ατασθαλίες δεν καλύπτει επ΄ ουδενί τους εργαζόμενους σε εταιρίες που αναλαμβάνουν συμβάσεις ή δρουν ως εξωτερικοί προμηθευτές.

Το άρθρο καταγράφει διάφορους τρόπους με τους οποίους η NSA παραβίασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι παραβίαζε τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που τελεί σε ισχύ στις ΗΠΑ «χιλιάδες φορές το χρόνο», υπονόμευσε το βασικό σύστημα κρυπτογραφίας του Διαδικτύου και παραβίασε την ασφάλεια τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων διαφόρων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει απαιτήσει να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, θα έπρεπε αντιθέτως να του δώσει «ένα κίνητρο για να επιστρέψει στην πατρίδα», έγραψαν οι Τάιμς.

«Όταν κάποιος αποκαλύπτει πως λειτουργοί ενός κρατικού μηχανισμού παραβίαζαν συστηματικά και εσκεμμένα το νόμο, το πρόσωπο αυτό δεν θα έπρεπε να βρίσκεται αντιμέτωπο με ισόβια που θα του επιβάλλει ο ίδιος κρατικός μηχανισμός», επισήμανε η εφημερίδα.

Ο διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, σχολιάζοντας την αρθρογραφία της Guardian, κάλεσε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει τις διώξεις σε βάρος του πρώην συμβούλου της NSA.