ΔΙΕΘΝΗ

Έρχονται απωθητικές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2014, 21:15 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2014, 21:10
Έρχονται απωθητικές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων
Facebook Twitter Whatsapp

Λιγότερο ελκυστικά για τους νέους θέλουν οι ευρωβουλευτές να γίνουν τα προϊόντα καπνού, χάρη σε νομοσχέδιο που ενέκριναν σήμερα. 

Λιγότερο ελκυστικά για τους νέους θέλουν οι ευρωβουλευτές να γίνουν τα προϊόντα καπνού, χάρη σε νομοσχέδιο που ενέκριναν σήμερα.

Το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων θα καταλαμβάνουν εικόνες με προειδοποιήσεις για την υγεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη σημερινή οδηγία για τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν βοηθούν στο σταμάτημα του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα πολλών ετών εργασίας στο πλαίσιο έντονων πιέσεων από την καπνοβιομηχανία καπνού και διάφορες ομάδες συμφερόντων. Τα νέα μέτρα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον έλεγχο του καπνού, και θα αποτρέψουν την επόμενη γενιά από το να αρχίσει το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά - όχι οι ενήλικες - είναι που αρχίζουν το κάπνισμα: η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18α γενέθλιά τους», δήλωσε η εισηγήτρια Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές.

Στα 2/3 του πακέτου οι προειδοποιήσεις για την υγεία

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Το νέο κείμενο, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας. Οι νέες προειδοποιήσειες για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εικόνων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν.

Είτε φάρμακα είτε προϊόντα καπνού τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού, και να διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία. Αν ταξινομούνται ως προϊόντα καπνού, η μέγιστη περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/ml.

Τα επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευθούν. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά, να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, και να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού αναφορικά με τη διαφήμιση.

Απαρίθμηση των προσθέτων και απαγόρευση των αρωμάτων/γεύσεων

Με το κείμενο απαγορεύονται τα αρώματα/γεύσεις στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τα μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων. Η μινθόλη θα απαγορευθεί από το 2020 και μετά.

Θα απαγορευθούν ορισμένα πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την καπνοβιομηχανία να προβεί σε συμπληρωματικές μελέτες εν όψει της κατάρτισης ενός «καταλόγου προτεραιότητας» για τα πρόσθετα. Τα πρόσθετα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καπνού, όπως η ζάχαρη, δεν θα απαγορευθούν.

700.000 νεκροί ετησίως στην ΕΕ

Δώδεκα χρόνια αφότου η σημερινή οδηγία τέθηκε σε ισχύ, το κάπνισμα παραμένει η κύρια - αποτρέψιμη- αιτία θανάτου στην ΕΕ, από την οποία πεθαίνουν περίπου 700.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Με τα χρόνια, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή του καπνίσματος συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που καπνίζουν από το 40% στην ΕΕ των 15 το 2002 στο 28% στην ΕΕ των 27 το 2012.

Επόμενα βήματα

Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 14 Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα προϊόντα καπνού εντός δύο ετών από την ημερομηνία που η αναθεωρημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ.